-
Haps
-
Jak przygotować
- Zrobiłam ją na święta, a rodzina kłóciła się o każdy kawałek. W Sylwestra zniknie jeszcze szybciej
Zrobiłam ją na święta, a rodzina kłóciła się o każdy kawałek. W Sylwestra zniknie jeszcze szybciej
Przygotowania do Sylwestra to nie tylko wybór stroju, makijażu, czy fryzury. To również wybór odpowiednich dań, które pojawią się na imprezowym stole. Jedną z naszych propozycji jest ta rolada, która przyciągnie do siebie swoim wyglądem. Wyróżnia się na tle innych smakołyków za sprawą koloru i sposobu podania.
Gdy impreza rodzinna lub ze znajomymi zbliża się wielkimi krokami, warto zaopatrzyć się w niezawodne przepisy. Jednym z nich jest receptura na roladę szpinakową, która robi wrażenie nie tylko smakiem, a przede wszystkim wyglądem.
Zobacz wideo Szpinak owinął nas wokół siebie - rolada szpinakowa
Podstawą tego smakołyku jest tytułowy szpinak, z którego robiony jest miękki i puszysty spód. Wypieczony i ostudzony tworzy idealne podłoże dla kremowego serka i wędzonego łososia. By całość miała idealny smak, warto zawiniętą roladę włożyć do lodówki i pozostawić na co najmniej kilka godzin. W tym czasie smaki powinny się przegryźć.
Przepis na roladę szpinakową
Składniki
- 450 g szpinaku mrożonego,
- 2 łyżki masła,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 jajka,
- łyżka mąki pszennej,
- 200 g serka śmietankowego,
- kilka plastrów wędzonego łososia,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Szpinak wyjmij z zamrażarki i pozostaw do rozmrożenia. Następnie odsącz go z nadmiaru wody i umieść na rozgrzanym maśle. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, na sam koniec dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek. Tak przygotowany smaż przez około 10 minut, po tym czasie pozostaw do wystudzenia.
- Żółtka i białka wlej do osobnych miseczek. Żółtka energicznie rozmieszaj, białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem soli. Do chłodnego szpinaku dodaj najpierw jajka, wsyp mąkę i na sam koniec dodaj białka. Wymieszaj wszystko za pomocą szpatułki od połączenia.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Na gotowym blacie rozsmaruj szpinakową mieszankę i rozłóż ją na kształt prostokąta. Gotowy spód włóż do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez około 10-15 minut.
- Po tym czasie wyjmij blaszkę i pozostaw do delikatnego przestudzenia. Następnie ostrożnie odklej ciasto od papieru.
- Na chłodnym spodzie rozsmaruj grubszą warstwę serka i ułóż kawałki łososia. Całość zawiń na kształt rolady, owiń folią spożywczą.
- Gotową roladę włóż do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem pokrój ją na średnie plastry. Smacznego!