-
Haps
-
Jak przygotować
- Przepis na gofry lepsze niż z budki. Będą chrupiące i delikatne jednocześnie, a przyda się uwielbiany owoc
Przepis na gofry lepsze niż z budki. Będą chrupiące i delikatne jednocześnie, a przyda się uwielbiany owoc
Gofry to wymarzone śniadanie i słodki podwieczorek. Przepis na gofry jest banalny, ale nie zawsze wychodzą odpowiednio chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku. Dziś mamy dla was przepis, dzięki któremu wasz ulubiony przysmak wyjdzie jeszcze lepiej, niż dotychczas. Przyda się wasz ulubiony owoc.
Gofry to chyba najlepszy comfort food świata i wielu z nas sięga po ten przysmak, kiedy chce sobie poprawić humor lub powrócić do czasów dzieciństwa. Przepis na gofry jest banalny, ale najważniejsza jest dobra gofrownica. Jeśli taką masz, z pewnością przygotujesz najlepsze śniadanie lub słodki podwieczorek dla całej rodziny. Jeśli jednak do ciasta dodasz banany, uzyskasz smak, za który wszyscy będą cię nosić na rękach.
Najlepsze gofry świata - przepis z pysznym dodatkiem
Składniki:
- 2 mocno dojrzałe banany
- pełna szklanka maki pszennej, najlepiej tortowej
- 3/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki wody gazowanej
- 2 średnie jajka
- 40 ml roztopionego masła
- łyżka cukru waniliowego
- ok. 5-6 łyżek cukru (w zależności od tego, jak słodkie są banany)
- pełna łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta cynamonu
Gofry bananowe - sposób wykonania:
- Zacznij od bananów. Przełóż je do miski i rozgnieć widelcem na papkę. Dużo łatwiej to zrobisz, gdy użyjesz naprawdę mocno dojrzałych bananów.
- Białka oddziel od żółtek. Następnie z białek ubij sztywną pianę, natomiast żółtka dodaj do miski z bananami. Dodaj także mąkę i resztę składników. Zmiksuj na gładkie ciasto.
- Do ciasta na gofry dodaj pianę z białek i za pomocą szpatułki całość delikatnie wymieszaj. Następnie na chwilę odstaw ciasto, by odpoczęło.
- Przygotuj gofrownicę i lekko natłuść ją masłem. Następnie za pomocą chochelki nakładaj porcje ciasta na gofry i smaż przez ok. 3-5 minut, w zależności od mocy gofrownicy. Gofry powinny być złote i chrupiące.
Gofry bananowe najlepiej smakują podane po prostu z cukrem pudrem lub domową konfiturą. Możesz także udekorować je kremem czekoladowym lub bitą śmietaną - opcji jest naprawdę wiele i możesz każdego dnia podawać ulubioną przekąskę w inny sposób.