Przepis na gofry lepsze niż z budki. Będą chrupiące i delikatne jednocześnie, a przyda się uwielbiany owoc

Gofry to wymarzone śniadanie i słodki podwieczorek. Przepis na gofry jest banalny, ale nie zawsze wychodzą odpowiednio chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku. Dziś mamy dla was przepis, dzięki któremu wasz ulubiony przysmak wyjdzie jeszcze lepiej, niż dotychczas. Przyda się wasz ulubiony owoc.

Gofry to chyba najlepszy comfort food świata i wielu z nas sięga po ten przysmak, kiedy chce sobie poprawić humor lub powrócić do czasów dzieciństwa. Przepis na gofry jest banalny, ale najważniejsza jest dobra gofrownica. Jeśli taką masz, z pewnością przygotujesz najlepsze śniadanie lub słodki podwieczorek dla całej rodziny. Jeśli jednak do ciasta dodasz banany, uzyskasz smak, za który wszyscy będą cię nosić na rękach. 

Zobacz wideo

Najlepsze gofry świata - przepis z pysznym dodatkiem

Składniki:

  • 2 mocno dojrzałe banany
  • pełna szklanka maki pszennej, najlepiej tortowej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki wody gazowanej
  • 2 średnie jajka
  • 40 ml roztopionego masła
  • łyżka cukru waniliowego
  • ok. 5-6 łyżek cukru (w zależności od tego, jak słodkie są banany)
  • pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta cynamonu

Gofry bananowe - sposób wykonania:

  1. Zacznij od bananów. Przełóż je do miski i rozgnieć widelcem na papkę. Dużo łatwiej to zrobisz, gdy użyjesz naprawdę mocno dojrzałych bananów.
  2. Białka oddziel od żółtek. Następnie z białek ubij sztywną pianę, natomiast żółtka dodaj do miski z bananami. Dodaj także mąkę i resztę składników. Zmiksuj na gładkie ciasto. 
  3. Do ciasta na gofry dodaj pianę z białek i za pomocą szpatułki całość delikatnie wymieszaj. Następnie na chwilę odstaw ciasto, by odpoczęło. 
  4. Przygotuj gofrownicę i lekko natłuść ją masłem. Następnie za pomocą chochelki nakładaj porcje ciasta na gofry i smaż przez ok. 3-5 minut, w zależności od mocy gofrownicy. Gofry powinny być złote i chrupiące. 

Gofry bananowe najlepiej smakują podane po prostu z cukrem pudrem lub domową konfiturą. Możesz także udekorować je kremem czekoladowym lub bitą śmietaną - opcji jest naprawdę wiele i możesz każdego dnia podawać ulubioną przekąskę w inny sposób. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.