-
Haps
-
Jak przygotować
- Zamiast ziemniaczanych zrób te placki. Główny składnik dodajesz do kotletów
Zamiast ziemniaczanych zrób te placki. Główny składnik dodajesz do kotletów
Placki, jakie znamy i najczęściej robimy to te zrobione z ziemniaków. Ten przepis pokazuje, że można je zrobić inaczej. Zamiast warzyw umieść w nich mięso, a także dorób do nich ciasto. Taka mieszanka z pewnością zasmakuje całej rodzinie i będą prosić o więcej. Można je podawać z różnymi sosami, ale z czosnkowym smakują najlepiej.
O plackach ziemniaczanych słyszał już każdy. Jednak nie wszyscy wiedzą o tych zrobionych z ciasta, które przypomina naleśnikowe, a także z mięsa mielonego. Takie połączenie może niektórych odstraszyć, ale bez powodu. Ich smak jest naprawdę pyszny i zaskakujący. Do środka polecamy wrzucić warzywa, które najbardziej lubimy. Może tu pasować cebula, szczypiorek, a nawet pieczarki. Znamy opinie, że drobno pokrojona papryka, czy kukurydza również znajdą tu dla siebie miejsce.
Zobacz wideo Fuczki, czyli placki z kiszonej kapusty
Przyrządzenie takich placków nie jest niczym skomplikowanym. Dzięki dodatkowi sody oczyszczonej są bardziej miękkie i puszyste. Kefir dodaje im lekkości i delikatności. Takie placuszki podawaj z ulubionym sosem. Moim zdaniem czosnkowy sprawdza się znakomicie.
Przepis na placki z mięsa mielonego
Składniki
- 500 g mięsa mielonego,
- 500 ml kefiru,
- 500 g mąki pszennej,
- łyżeczka czosnku granulowanego,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- pół łyżeczki soli,
- pół łyżeczki pieprzu,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania
- Kefir przelej do garnuszka i lekko podgrzej do momentu, aż stanie się ciepły, ale nie gorący.
- Do ciepłego napoju dodaj sodę, sól i wymieszaj. Odstaw na bok na kilka chwil.
- Do kefiru stopniowo dodawaj mąkę, cały czas mieszając. Tak właśnie powinno powstać ciasto podobne do naleśnikowego.
- Do gotowego ciasta dodaj podzielone na mniejsze kawałki mięso mielone, czosnek granulowany oraz pieprz, wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej. Na gorącym tłuszczu umieść po 2 łyżki masy, formując placki. Smaż je na średnim ogniu, do zrumienienia. Wysmażone przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Podawaj z ulubionym sosem.