Zamiast ziemniaczanych zrób te placki. Główny składnik dodajesz do kotletów

Placki, jakie znamy i najczęściej robimy to te zrobione z ziemniaków. Ten przepis pokazuje, że można je zrobić inaczej. Zamiast warzyw umieść w nich mięso, a także dorób do nich ciasto. Taka mieszanka z pewnością zasmakuje całej rodzinie i będą prosić o więcej. Można je podawać z różnymi sosami, ale z czosnkowym smakują najlepiej.

O plackach ziemniaczanych słyszał już każdy. Jednak nie wszyscy wiedzą o tych zrobionych z ciasta, które przypomina naleśnikowe, a także z mięsa mielonego. Takie połączenie może niektórych odstraszyć, ale bez powodu. Ich smak jest naprawdę pyszny i zaskakujący. Do środka polecamy wrzucić warzywa, które najbardziej lubimy. Może tu pasować cebula, szczypiorek, a nawet pieczarki. Znamy opinie, że drobno pokrojona papryka, czy kukurydza również znajdą tu dla siebie miejsce.

Zobacz wideo Fuczki, czyli placki z kiszonej kapusty

Przyrządzenie takich placków nie jest niczym skomplikowanym. Dzięki dodatkowi sody oczyszczonej są bardziej miękkie i puszyste. Kefir dodaje im lekkości i delikatności. Takie placuszki podawaj z ulubionym sosem. Moim zdaniem czosnkowy sprawdza się znakomicie.

Przepis na placki z mięsa mielonego

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego,
  • 500 ml kefiru,
  • 500 g mąki pszennej,
  • łyżeczka czosnku granulowanego,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Kefir przelej do garnuszka i lekko podgrzej do momentu, aż stanie się ciepły, ale nie gorący.
  2. Do ciepłego napoju dodaj sodę, sól i wymieszaj. Odstaw na bok na kilka chwil.
  3. Do kefiru stopniowo dodawaj mąkę, cały czas mieszając. Tak właśnie powinno powstać ciasto podobne do naleśnikowego.
  4. Do gotowego ciasta dodaj podzielone na mniejsze kawałki mięso mielone, czosnek granulowany oraz pieprz, wymieszaj.
  5. Na patelni rozgrzej olej. Na gorącym tłuszczu umieść po 2 łyżki masy, formując placki. Smaż je na średnim ogniu, do zrumienienia. Wysmażone przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Podawaj z ulubionym sosem.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.