-
Haps
-
Jak przygotować
- Fenomenalne kotlety, które przebijają mielone. Za każdym razem wszyscy pragną podwójnej porcji
Fenomenalne kotlety, które przebijają mielone. Za każdym razem wszyscy pragną podwójnej porcji
Przyrządzając obiad nasza uwaga skupiona jest zazwyczaj na najbardziej klasycznych przepisach. Sięgamy więc po recepturę na mielone lub schabowe. Tym razem warto zrobić to inaczej. Te kotlety zachwycają smakiem, a nie mają w sobie ani grama mięsa. Każdy będzie chciał dokładkę.
Gdy mówimy o kotletach przed naszymi oczami może ukazać się obraz soczystego mięsa. Jednak tym razem będzie on musiał być zastąpiony czymś innym. W tej propozycji nie ma ani grama drobiu, czy wieprzowiny. Te kotlety zrobione są w stu procentach z warzyw. Można w nich znaleźć marchew, pietruszkę, groszek i paprykę. Smak wzbogacony jest zieleniną, która dodatkowo dodaje daniu wyglądu.
Zobacz wideo Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"
Taka propozycja świetnie sprawdzi się jako dodatek do ryżu, czy purée ziemniaczanego. Położone obok warzywa na parze również będą dobrym wyborem. Taka potrawa nie tylko przypadnie do gustu wegetarianom, a także tym, którzy ograniczają mięso w piątek.
Przepis na kotlety warzywne
Składniki
- 2 marchewki,
- korzeń pietruszki,
- puszka zielonego groszku,
- czerwona papryka,
- pęczek natki pietruszki,
- 2 łyżki mąki,
- jajko,
- sól,
- pieprz,
- bułka tarta,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania
- Marchew i korzeń pietruszki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Następnie przenieś warzywa do większej miski i dodaj do nich osączony z zalewy groszek.
- Paprykę przemyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do całości wraz z posiekaną natką pietruszki.
- Do tak przygotowanych warzyw dosyp sól, pieprz, wbij jajko i przesiej mąkę. Wymieszaj całość do połączenia. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj do niej mąkę lub bułkę tartą.
- Z tak przygotowanej masy formuj kotleciki na kształt mielonych. Każdy kawałek obtocz w bułce tartej i smaż na gorącym oleju. Kotlety powinny być rumiane z dwóch stron.
- Gotowe podawaj z ulubionymi dodatkami. Najlepiej smakują z ryżem i warzywami na parze.