Obłędnie chrupiące pałki z kurczaka. O niebo lepsze od tych z popularnej sieci fast foodów

Chrupiące pałki z kurczaka to świetny pomysł na obiad czy kolację. Jeśli odpowiednio je doprawimy, nie będziemy w stanie się im oprzeć. Przepis na szczęście jest banalnie prosty. Potrzebujemy tylko trochę czasu.

Pałki z kurczaka wielu z nas kojarzą się z niedzielnym obiadem. Ten tradycyjny przepis może jednak niektórych nudzić, więc warto postawić na niewielki eksperyment. Tak przygotowany kurczak będzie o niebo lepszy od tego, którego możemy kupić w popularnej sieci fast foodów. Oto przepis, który trzeba znać, jeśli lubimy takie przekąski. 

Zobacz wideo Chrupiące placuszki warzywno-drobiowe

Chrupiące pałki z kurczaka - przepis. Dużo lepsze niż w KFC 

Pałki z kurczaka to rewelacyjny pomysł na obiad dla całej rodziny. Świetnie sprawdzi się też jako przekąska imprezowa. Gwarantujemy, że w każdym z tych wydań, zniknie z talerza w mgnieniu oka. Ale jak przygotować pałki z kurczaka, by były chrupiące, a nie ociekające tłuszczem? To bardzo proste. Trzeba jednak zastosować się do przepisu. 

Składniki: 

  • 6-8 pałek z kurczaka, 
  • pół szklanki mleka, 
  • pół szklanki mąki, 
  • 1 jajko, 
  • 2 szklanki płatków kukurydzianych, 
  • olej do smażenia, 
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, papryka słodka i opcjonalnie papryka ostra. 

Jak zrobić chrupiące i obłędnie pyszne pałki z kurczaka? Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Pałki kurczaka dokładnie myjemy, a następnie osuszamy i smarujemy przyprawami. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. 
  2. W misce roztrzepujemy jajko, dodajemy mąkę, mleko i szczyptę soli. Następny krok to wymieszanie składników na gładką masę.  
  3. W osobnym naczyniu należy rozkruszyć płatki kukurydziane. 
  4. Kurczaka obtaczamy w mące i jajku, a następnie obtaczamy w płatkach kukurydzianych, delikatnie dociskając pałki, by płatki lepiej się do nich przylepiły. 
  5. Pałki z kurczaka podsmażamy krótko z obu stron na patelni. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez około 30 minut w 170 stopniach Celsjusza. Podajemy z majonezem, sosem czosnkowym lub keczupem. Świetnym dodatkiem będą też frytki lub opiekane ziemniaki. Smacznego! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.