Pałki z kurczaka wielu z nas kojarzą się z niedzielnym obiadem. Ten tradycyjny przepis może jednak niektórych nudzić, więc warto postawić na niewielki eksperyment. Tak przygotowany kurczak będzie o niebo lepszy od tego, którego możemy kupić w popularnej sieci fast foodów. Oto przepis, który trzeba znać, jeśli lubimy takie przekąski.
Zobacz wideo Chrupiące placuszki warzywno-drobiowe
Chrupiące pałki z kurczaka - przepis. Dużo lepsze niż w KFC
Pałki z kurczaka to rewelacyjny pomysł na obiad dla całej rodziny. Świetnie sprawdzi się też jako przekąska imprezowa. Gwarantujemy, że w każdym z tych wydań, zniknie z talerza w mgnieniu oka. Ale jak przygotować pałki z kurczaka, by były chrupiące, a nie ociekające tłuszczem? To bardzo proste. Trzeba jednak zastosować się do przepisu.
Składniki:
- 6-8 pałek z kurczaka,
- pół szklanki mleka,
- pół szklanki mąki,
- 1 jajko,
- 2 szklanki płatków kukurydzianych,
- olej do smażenia,
- przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, papryka słodka i opcjonalnie papryka ostra.
Jak zrobić chrupiące i obłędnie pyszne pałki z kurczaka? Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Pałki kurczaka dokładnie myjemy, a następnie osuszamy i smarujemy przyprawami. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
- W misce roztrzepujemy jajko, dodajemy mąkę, mleko i szczyptę soli. Następny krok to wymieszanie składników na gładką masę.
- W osobnym naczyniu należy rozkruszyć płatki kukurydziane.
- Kurczaka obtaczamy w mące i jajku, a następnie obtaczamy w płatkach kukurydzianych, delikatnie dociskając pałki, by płatki lepiej się do nich przylepiły.
- Pałki z kurczaka podsmażamy krótko z obu stron na patelni. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez około 30 minut w 170 stopniach Celsjusza. Podajemy z majonezem, sosem czosnkowym lub keczupem. Świetnym dodatkiem będą też frytki lub opiekane ziemniaki. Smacznego!