-
Haps
-
Jak przygotować
- Zjadłam ją u znajomej i od razu poprosiłam o przepis. Nawet rosół chowa się przy tej zupie
Zjadłam ją u znajomej i od razu poprosiłam o przepis. Nawet rosół chowa się przy tej zupie
Przyrządzanie zup nie wydaje się trudnym zadaniem i aby to udowodnić, przedstawiamy ten przepis. Zupa, która z niego wychodzi jest kremowa, serowa i pyszna. Podsmażony boczek, który ułożony jest na wierzchu, jest świetnym dodatkiem.
O tej zupie nie jest głośno, pomimo że jest smaczna i bardzo prosta w przygotowaniu. Jej głównym składnikiem jest ser, a także śmietanka połączona z mlekiem. Dzięki takiej mieszance uzyskuje kremową konsystencję, która spodoba się każdemu. Patrząc do środka, możemy zauważyć kukurydzę, cebulę i zioła. Doprawiona odpowiednimi przyprawami jeszcze bardziej rozgrzewa. By dodać jej chrupkości, przed podaniem obsyp ją wysmażonym boczkiem. Możesz podawać ją z domowymi grzankami, świeżym pieczywem lub pieczywem czosnkowym.
Przepis na meksykańską zupę serową
Składniki
- 1 l bulionu,
- 250 ml mleka,
- 250 ml śmietanki 30%,
- 250 g pomarańczowego sera cheddar,
- 100 g wędzonego boczku,
- puszka kukurydzy,
- mała cebula,
- łyżka mąki,
- pęczek kolendry,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- pół łyżeczki ostrej papryki,
- szczypta kurkumy,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Boczek pokrój w plastry lub w kostkę. Wrzuć go do garnka, poczekaj na wytopienie tłuszczu i podsmaż go do momentu zarumienienia. Następnie wyjmij go i umieść na ręczniku papierowym.
- Cebulkę obierz i drobno posiekaj. Podsmaż ją na tłuszczu z mięsa. Następnie posyp ją mąką, zamieszaj i dalej podsmażaj przez kilka chwil.
- Do garnka wlej bulion, mleko i śmietankę. Dokładnie zamieszaj i zagotuj na wolnym ogniu.
- Ser zetrzyj na dużych oczkach i wsyp do garnka. Cały czas mieszaj do momentu, aż się roztopi.
- Na sam koniec wrzuć odsączoną z zalewy kukurydzę, posiekaną kolendrę i wyżej podane przyprawy. Ponownie zamieszaj.
- Przed podaniem obsyp każdą porcję wysmażonym boczkiem. Smacznego!