Zjadłam ją u znajomej i od razu poprosiłam o przepis. Nawet rosół chowa się przy tej zupie

Przyrządzanie zup nie wydaje się trudnym zadaniem i aby to udowodnić, przedstawiamy ten przepis. Zupa, która z niego wychodzi jest kremowa, serowa i pyszna. Podsmażony boczek, który ułożony jest na wierzchu, jest świetnym dodatkiem.

O tej zupie nie jest głośno, pomimo że jest smaczna i bardzo prosta w przygotowaniu. Jej głównym składnikiem jest ser, a także śmietanka połączona z mlekiem. Dzięki takiej mieszance uzyskuje kremową konsystencję, która spodoba się każdemu. Patrząc do środka, możemy zauważyć kukurydzę, cebulę i zioła. Doprawiona odpowiednimi przyprawami jeszcze bardziej rozgrzewa. By dodać jej chrupkości, przed podaniem obsyp ją wysmażonym boczkiem. Możesz podawać ją z domowymi grzankami, świeżym pieczywem lub pieczywem czosnkowym.

Przepis na meksykańską zupę serową

Składniki

  • 1 l bulionu,
  • 250 ml mleka,
  • 250 ml śmietanki 30%,
  • 250 g pomarańczowego sera cheddar,
  • 100 g wędzonego boczku,
  • puszka kukurydzy,
  • mała cebula,
  • łyżka mąki,
  • pęczek kolendry,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki ostrej papryki,
  • szczypta kurkumy,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Boczek pokrój w plastry lub w kostkę. Wrzuć go do garnka, poczekaj na wytopienie tłuszczu i podsmaż go do momentu zarumienienia. Następnie wyjmij go i umieść na ręczniku papierowym.
  2. Cebulkę obierz i drobno posiekaj. Podsmaż ją na tłuszczu z mięsa. Następnie posyp ją mąką, zamieszaj i dalej podsmażaj przez kilka chwil.
  3. Do garnka wlej bulion, mleko i śmietankę. Dokładnie zamieszaj i zagotuj na wolnym ogniu.
  4. Ser zetrzyj na dużych oczkach i wsyp do garnka. Cały czas mieszaj do momentu, aż się roztopi.
  5. Na sam koniec wrzuć odsączoną z zalewy kukurydzę, posiekaną kolendrę i wyżej podane przyprawy. Ponownie zamieszaj.
  6. Przed podaniem obsyp każdą porcję wysmażonym boczkiem. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.