Puszyste jak chmurka i słodkie jak marzenie. Te pankejki to przepis na śniadanie jak ze snu

Szukasz przepisy na pyszne śniadanie, które nie tylko pozwoli przyjemnie zacząć dzień, lecz także od razu poprawi humor i zapewni solidny zastrzyk energii? Porzuć nudne kanapki i jajecznicę, właśnie zaczyna się era pankejków. Przepis na pankejki jest banalny, a wychodzą tak puszyste i tak pyszne, że przez miesiąc będziesz je robić non stop.

Pankejki, lub też jak kto woli - pancakes, to uwielbiane na całym świecie naleśniko-placuszki. Przepis na pankejki pochodzi z kuchni amerykańskiej i tam właściwie każdy wybiera je na śniadanie i obficie polewa syropem klonowym. Przepis na pankejki jest banalny i jestem pewna, że nikomu nie sprawi problemu. Jednak ten przepis, który chcemy dziś wam zaprezentować, sprawi, że dosłownie oszalejecie na ich punkcie. Będą boskopuszyste i delikatne, a to wszystko za sprawą uwielbianego nabiału. Nie, nie chodzi o mleko. 

Pankejki - przepis na puszyste i delikatne placuszki na śniadanie

Składniki:

  • ok. 150 g mąki pszennej, najlepiej sprawdzi się typ 500
  • 2 większe jajka
  • 200 g kefiru
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody 
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • ulubione dodatki do podania

Puszyste pancakes - sposób wykonania:

  1. Na samym początku upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Następnie przesiej do miski mąkę i wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia, sodą i cukrem pudrem. 
  2. Dodaj kefir, wbij jajka i za pomocą miksera całość zmieszaj na gładkie ciasto. Pod koniec miksowania dodaj roztopione masło. 
  3. Miskę z ciastem na pancakes odłóż na kilka minut, by odpoczęło. Następnie przygotuj patelnie i lekko natłuść ją masłem lub olejem. 
  4. Na gorącą patelnię nakładaj porcje ciasta na pancakes i smaż na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor. Podczas smażenia powinny wyraźnie urosnąć. 
Zobacz wideo

Takie pankejki są przepyszne i zawsze się udają. Jeśli chcesz, do ciasta możesz dodać łyżkę cukru waniliowego. Gotowe pancakes podawaj, jak tylko lubisz, z kremem czekoladowym, owocami lub miodem albo syropem klonowym. 

Więcej o: