Pankejki, lub też jak kto woli - pancakes, to uwielbiane na całym świecie naleśniko-placuszki. Przepis na pankejki pochodzi z kuchni amerykańskiej i tam właściwie każdy wybiera je na śniadanie i obficie polewa syropem klonowym. Przepis na pankejki jest banalny i jestem pewna, że nikomu nie sprawi problemu. Jednak ten przepis, który chcemy dziś wam zaprezentować, sprawi, że dosłownie oszalejecie na ich punkcie. Będą boskopuszyste i delikatne, a to wszystko za sprawą uwielbianego nabiału. Nie, nie chodzi o mleko.
Pankejki - przepis na puszyste i delikatne placuszki na śniadanie
Składniki:
- ok. 150 g mąki pszennej, najlepiej sprawdzi się typ 500
- 2 większe jajka
- 200 g kefiru
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki roztopionego masła
- ulubione dodatki do podania
Puszyste pancakes - sposób wykonania:
- Na samym początku upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Następnie przesiej do miski mąkę i wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia, sodą i cukrem pudrem.
- Dodaj kefir, wbij jajka i za pomocą miksera całość zmieszaj na gładkie ciasto. Pod koniec miksowania dodaj roztopione masło.
- Miskę z ciastem na pancakes odłóż na kilka minut, by odpoczęło. Następnie przygotuj patelnie i lekko natłuść ją masłem lub olejem.
- Na gorącą patelnię nakładaj porcje ciasta na pancakes i smaż na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor. Podczas smażenia powinny wyraźnie urosnąć.
Takie pankejki są przepyszne i zawsze się udają. Jeśli chcesz, do ciasta możesz dodać łyżkę cukru waniliowego. Gotowe pancakes podawaj, jak tylko lubisz, z kremem czekoladowym, owocami lub miodem albo syropem klonowym.