By zrobić ten obiad, potrzebujesz tylko pięciu składników. Kotlety pójdą w odstawkę

Często, gdy nie mamy pomysłu na obiad, zabieramy się za robienie kotletów mielonych lub schabowych, bo są proste, a ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Równie popularnym wyborem są też dania z makaronem. Tymczasem do tej listy szybkich i prostych przepisów na obiad polecamy dopisać jeszcze jedną, tym razem rybną, pozycję. Coś nam się wydaje, że gdy jej spróbujesz, kotlety pójdą na jakiś czas w odstawkę. To pieczony łosoś w miodowo-musztardowym sosie.

Wymyślenie obiadu to czasem nie lada wyczyn. Pytanie "co dziś na obiad?" można zaliczyć do jednego z tych, które mało kto chciałby usłyszeć. Chyba że akurat ma świetny pomysł, co ugotuje, ale nie oszukujmy się, często są takie dni, kiedy nie mamy pojęcia, co zjeść i najchętniej zamówilibyśmy coś z dowozem albo zrobili szybkie i proste kotlety mielone.

Co na szybki obiad? Gdy spróbujesz tego łososia, kotlety odejdą w niebyt

W mielonych nie ma oczywiście nic złego, ale jeszcze lepsze jest urozmaicanie codziennego menu. I mówiąc o urozmaicaniu, wcale nie mamy na myśli dodawania do niego skomplikowanych dań. Można zrobić szybki obiad, który nie jest kotletem mielonym, schabowym lub makaronem i do którego jest potrzebna niewielka liczba składników.

Zobacz wideo Zielone curry z łososiem. Zobacz nasz przepis

Taki obiad to na przykład pieczony łosoś polany sosem miodowo-musztardowym. By go zrobić, potrzebujesz zaledwie pięciu składników oraz podstawowych przypraw, które są w każdym domu. 

Pieczony łosoś z sosem miodowo-musztardowym. Wystarczy pięć składników

Składniki:

  • 4 filety z łososia ze skórą,
  • 1/4 szklanki miodu,
  • 4 łyżki musztardy Dijon,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżka octu jabłkowego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie można użyć też drobno posiekanego czosnku.

Sposób przygotowania:

Blachę do pieczenia wyłóż folią aluminiową. W głębokim naczyniu wymieszaj miód, musztardę, oliwę, ocet oraz przyprawy. Każdy filet z łososia po kolei zanurzaj w przygotowanym sosie. Natrzyj go dokładnie, tak by był nim pokryty równomiernie ze wszystkich stron. Pozostaw w marynacie na około 10 minut. Jeśli nie masz wystarczająco dużego naczynia, w którym zmieściłby się filet, możesz po prostu każdy kawałek łososia posmarować sosem przy użyciu kuchennego pędzelka. 

Przełóż rybę na przygotowaną blachę do pieczenia. Ważne, by ułożyć filety z łososia skórą do dołu. Piekarnik powinien być nagrzany do 190 stopni Celsjusza, funkcja góra-dół. Łososia od góry przykrywamy drugim kawałkiem folii aluminiowej, szczelnie zawijamy i pieczemy przez około 15 minut (to czas szacunkowy, im grubsze filety, tym dłużej będą się piekły). Po tym czasie zdejmujmy folię i pieczemy rybę jeszcze przez około trzy lub cztery minuty, ale na funkcji grill (jeśli masz taką możliwość), by nabrał od góry ładnego koloru.

Pieczony łosoś w sosie musztardowo-miodowym świetnie komponuje się z ryżem lub z puree ziemniaczanym. Można podać do niego warzywa, ale powinny mieć delikatny smak, by nie zdominować ryby. Dobrze sprawdzą się np. ugotowane brokuły, ugotowana fasolka szparagowa lub świeże pomidorki koktajlowe.

Więcej o: