-
Haps
-
Jak przygotować
- Masz chęć na gołąbki, ale nie chce ci się ich robić? Znam to. Ta zupa jest prostszym zamiennikiem
Masz chęć na gołąbki, ale nie chce ci się ich robić? Znam to. Ta zupa jest prostszym zamiennikiem
Gołąbki to obłędnie pyszne danie. Podane z ziemniakami, polane pomidorowym sosem, po prostu rozpływają się w ustach. Nie wszyscy mają jednak tyle czasu i chęci, by ugotować gołąbki na obiad. Ja zawsze w chwilach słabości stawiam na prostszy zamiennik gołąbków. Zupa gołąbkowa robi furorę w moim domu.
Zupa gołąbkowa to świetna propozycja dla tych, którzy marzą o pysznym obiedzie, ale są zbyt zapracowani, by oddać się długiemu gotowaniu. To danie jest o wiele prostsze i obłędnie pyszne. Wszyscy będą prosić o dokładkę.
Zobacz wideo Chcesz zrobić idealną zupę ogórkową? Nie popełniaj tych błędów
Zupa gołąbkowa - przepis. Teściowa nie uwierzy, że nie trzeba stać w kuchni cały dzień
Zupa gołąbkowa - brzmi może nieco śmiesznie, ale jest naprawdę pysznie. Ma bardzo wiele wspólnego z tradycyjnym daniem, którym są gołąbki, a jednocześnie jest o wiele prostsza w przygotowaniu. W mojej rodzinie stała się totalnym hitem.
Składniki:
- pół kilograma mięsa mielonego,
- niewielka główka białej lub włoskiej kapusty,
- cebula,
- dwa litry wody lub bulionu warzywnego,
- torebka ryżu,
- dwie marchewki,
- korzeń pietruszki,
- passata pomidorowa,
- łyżka koncentratu pomidorowego,
- olej,
- przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, majeranek.
Zupa gołąbkowa zamiast gołąbków. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Cebulę zeszklij na oleju w dużym garnku. Następnie wlej wodę lub warzywny bulion. Włóż obrane i drobno posiekane warzywa, a także ziele angielskie oraz liście laurowe. Gotuj na niewielkim ogniu.
- Na rozgrzaną patelnię wrzuć mięso mielone. Dopraw solą, pieprzem, papryką i granulowanym czosnkiem. Podsmażaj przez około pięć minut.
- Z kapusty usuń głąb oraz wierzchnie liście. Resztę kapusty poszatkuj i dodaj do bulionu. Gotuj warzywa przez około 15 minut. Po tym czasie dodaj do zupy ryż oraz łyżkę koncentratu pomidorowego. Wymieszaj całość, a następnie dodaj do garnka mięso mielone i trzy łyżki passaty pomidorowej. Dopraw zupę do smaku i gotuj jeszcze przez minimum dwadzieścia minut. Smacznego!