Masz chęć na gołąbki, ale nie chce ci się ich robić? Znam to. Ta zupa jest prostszym zamiennikiem

Gołąbki to obłędnie pyszne danie. Podane z ziemniakami, polane pomidorowym sosem, po prostu rozpływają się w ustach. Nie wszyscy mają jednak tyle czasu i chęci, by ugotować gołąbki na obiad. Ja zawsze w chwilach słabości stawiam na prostszy zamiennik gołąbków. Zupa gołąbkowa robi furorę w moim domu.

Zupa gołąbkowa to świetna propozycja dla tych, którzy marzą o pysznym obiedzie, ale są zbyt zapracowani, by oddać się długiemu gotowaniu. To danie jest o wiele prostsze i obłędnie pyszne. Wszyscy będą prosić o dokładkę. 

Zobacz wideo Chcesz zrobić idealną zupę ogórkową? Nie popełniaj tych błędów

Zupa gołąbkowa - przepis. Teściowa nie uwierzy, że nie trzeba stać w kuchni cały dzień 

Zupa gołąbkowa - brzmi może nieco śmiesznie, ale jest naprawdę pysznie. Ma bardzo wiele wspólnego z tradycyjnym daniem, którym są gołąbki, a jednocześnie jest o wiele prostsza w przygotowaniu. W mojej rodzinie stała się totalnym hitem.  

Składniki: 

  • pół kilograma mięsa mielonego, 
  • niewielka główka białej lub włoskiej kapusty, 
  • cebula, 
  • dwa litry wody lub bulionu warzywnego, 
  • torebka ryżu
  • dwie marchewki, 
  • korzeń pietruszki, 
  • passata pomidorowa, 
  • łyżka koncentratu pomidorowego, 
  • olej, 
  • przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, majeranek. 

Zupa gołąbkowa zamiast gołąbków. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę zeszklij na oleju w dużym garnku. Następnie wlej wodę lub warzywny bulion. Włóż obrane i drobno posiekane warzywa, a także ziele angielskie oraz liście laurowe. Gotuj na niewielkim ogniu.  
  2. Na rozgrzaną patelnię wrzuć mięso mielone. Dopraw solą, pieprzem, papryką i granulowanym czosnkiem. Podsmażaj przez około pięć minut. 
  3. Z kapusty usuń głąb oraz wierzchnie liście. Resztę kapusty poszatkuj i dodaj do bulionu. Gotuj warzywa przez około 15 minut. Po tym czasie dodaj do zupy ryż oraz łyżkę koncentratu pomidorowego. Wymieszaj całość, a następnie dodaj do garnka mięso mielone i trzy łyżki passaty pomidorowej. Dopraw zupę do smaku i gotuj jeszcze przez minimum dwadzieścia minut. Smacznego! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.