-
Haps
-
Jak przygotować
- Zupa z kurczaka, która deklasuje rosół. Mleko i kukurydza obowiązkowo muszą się w niej znaleźć
Zupa z kurczaka, która deklasuje rosół. Mleko i kukurydza obowiązkowo muszą się w niej znaleźć
Przygotowywanie zup na rosole nie jest niczym odkrywczym. Przecież od lat zajadamy się gorącym rosole, który zazwyczaj gotowany jest na tym mięsie. Ta zupa wyróżnia nawet od tego klasyka i zaskakuje swoim bogatym wnętrzem. Dodatki, które się do niej wrzuca, mogą bardzo zaskoczyć. Jednak całość okazuje się naprawdę smaczna.
Gęste i pełne smaku zupy to marzenie niejednej osoby. Jest tak szczególnie zimą, gdy za oknem pogoda nie jest najlepsza. Można takim daniem rozgrzać się od środka, a także nieźle zapełnić brzuch. Pomimo że takich zup znamy wiele, czasem przyda się jakaś świeżość. Czymś nowym i mało spotykanym w kuchni polskiej jest ta zupa. Swoim wnętrzem może zaskoczyć każdego smakosza. Gdy po raz pierwszy ją zobaczyłam, nie mogłam uwierzyć, że takie połączenie jest smaczne.
Zobacz wideo Intensywna i rozgrzewająca zupa ogórkowa
Zupa z kurczaka i kukurydzy to wyjątkowy i oryginalny smak zamknięty w zupie. Chociaż połączenie tych dwóch składników nie jest niczym szokującym, tak dodanie do dodatnie do nich mleka już może być. Oprócz tego płynu dodaje się również słodką śmietankę, a ta nadaje całości delikatności. By smak tej potrawy nie był nijaki, warto dodać do niej nieco ostrej papryki.
Przepis na zupę z kurczaka i kukurydzy
Składniki
- 1 l bulionu,
- 500 g piersi z kurczaka,
- cebula,
- 4 większe ziemniaki,
- puszka kukurydzy,
- 2 łyżki oleju,
- 200 ml mleka,
- 100 ml śmietanki 30%,
- łyżka masła,
- pół cytryny,
- pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- sól,
- pieprz,
- natka pietruszki do dekoracji.
Sposób przygotowania
- Piersi z kurczaka dokładnie oczyść i pokrój w małą kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj, ziemniaki obierz, przemyj i również podziel na mniejsze kawałki.
- W garnku rozgrzej olej połączony z masłem, gdy tłuszcz się zagrzeje, wrzucić cebulę i podsmaż ją na złoty kolor. Pamiętaj, by co jakiś czas ją mieszać.
- Do podsmażonego warzywa dodaj mięso i cały czas mieszając, smaż, aż do zarumienienia.
- Do mieszanki cebuli z kurczakiem wlej bulion i dodaj ziemniaki. Gotuj całość na małym ogniu, aż ziemniaki zaczną mięknąć. Gdy tak się stanie, dodaj odsączoną i przepłukaną kukurydzę. Gotuj wszystko przez następne 10 minut.
- Mleko wymieszaj ze śmietanką i chochlą wywaru, wlej do zupy. Podgrzewaj wszystko przez około 3 minuty, nie dopuść do zagotowania.
- Na koniec dopraw zupę obiema paprykami, solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Podawaj udekorowaną natką pietruszki.