Przygotowywanie zup na rosole nie jest niczym odkrywczym. Przecież od lat zajadamy się gorącym rosole, który zazwyczaj gotowany jest na tym mięsie. Ta zupa wyróżnia nawet od tego klasyka i zaskakuje swoim bogatym wnętrzem. Dodatki, które się do niej wrzuca, mogą bardzo zaskoczyć. Jednak całość okazuje się naprawdę smaczna.
fot. AS Food studio / shutterstock.com
REKLAMA
REKLAMA
Gęste i pełne smaku zupy to marzenie niejednej osoby. Jest tak szczególnie zimą, gdy za oknem pogoda nie jest najlepsza. Można takim daniem rozgrzać się od środka, a także nieźle zapełnić brzuch. Pomimo że takich zup znamy wiele, czasem przyda się jakaś świeżość. Czymś nowym i mało spotykanym w kuchni polskiej jest ta zupa. Swoim wnętrzem może zaskoczyć każdego smakosza. Gdy po raz pierwszy ją zobaczyłam, nie mogłam uwierzyć, że takie połączenie jest smaczne.
REKLAMA
Zobacz wideo Intensywna i rozgrzewająca zupa ogórkowa
Zupa z kurczaka i kukurydzy to wyjątkowy i oryginalny smak zamknięty w zupie. Chociaż połączenie tych dwóch składników nie jest niczym szokującym, tak dodanie do dodatnie do nich mleka już może być. Oprócz tego płynu dodaje się również słodką śmietankę, a ta nadaje całości delikatności. By smak tej potrawy nie był nijaki, warto dodać do niej nieco ostrej papryki.
Przepis na zupę z kurczaka i kukurydzy
Składniki
1 l bulionu,
500 g piersi z kurczaka,
cebula,
4 większe ziemniaki,
puszka kukurydzy,
2 łyżki oleju,
200 ml mleka,
100 ml śmietanki 30%,
łyżka masła,
pół cytryny,
pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
sól,
pieprz,
natka pietruszki do dekoracji.
Sposób przygotowania
Piersi z kurczaka dokładnie oczyść i pokrój w małą kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj, ziemniaki obierz, przemyj i również podziel na mniejsze kawałki.
W garnku rozgrzej olej połączony z masłem, gdy tłuszcz się zagrzeje, wrzucić cebulę i podsmaż ją na złoty kolor. Pamiętaj, by co jakiś czas ją mieszać.
Do podsmażonego warzywa dodaj mięso i cały czas mieszając, smaż, aż do zarumienienia.
Do mieszanki cebuli z kurczakiem wlej bulion i dodaj ziemniaki. Gotuj całość na małym ogniu, aż ziemniaki zaczną mięknąć. Gdy tak się stanie, dodaj odsączoną i przepłukaną kukurydzę. Gotuj wszystko przez następne 10 minut.
Mleko wymieszaj ze śmietanką i chochlą wywaru, wlej do zupy. Podgrzewaj wszystko przez około 3 minuty, nie dopuść do zagotowania.
Na koniec dopraw zupę obiema paprykami, solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Podawaj udekorowaną natką pietruszki.