Zero waste w kuchni to bardzo dobra praktyka. Problem głodu jest powszechny, więc warto dobrze planować posiłki, by nie wyrzucać jedzenia do kosza. Jeśli w lodówce zalega ci kawałek kiełbasy i kilka innych napoczętych produktów - bierz się za smażenie tych placków. Są obłędne!
Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii
Nie lubisz marnować jedzenia? Placki z kiełbasą to przepis dla ciebie
Jeśli masz w domu kawałek kiełbasy, to wygrałeś dziś życie. Możesz wyczarować z niej obłędnie pyszne placki, którymi będzie zajadać się cała rodzina. Listę pozostałych składników można oczywiście modyfikować - w zależności od tego, co znajduje się w twojej kuchni.
Składniki:
- minimum 120 g kiełbasy,
- 150 g sera żółtego w kostce,
- 2 jajka,
- 300 ml kefiru lub jogurtu naturalnego,
- 6-7 łyżek mąki,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- kilka pieczarek,
- odrobina papryki,
- przyprawy: oregano, papryka słodka, sól i pieprz,
- szczypiorek.
Jak zrobić placki z kiełbasą? Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Kiełbasę i ser zetrzyj na tarce na średnich oczkach.
- Szczypiorek umyj, osusz i drobno posiekaj. Pieczarki i paprykę pokrój w drobną kostkę.
- Jajka wbij do miski i wymieszaj z kefirem lub jogurtem naturalnym. Dodaj do nich mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. Mieszaj do uzyskania w miarę jednolitej masy. Następnie połącz to z kiełbasą, serem i warzywami. Dopraw ulubionymi przyprawami.
- Rozgrzej olej na patelni i smaż na nim placki, aż będą złociste z obu stron. . Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Podawaj z keczupem lub ulubioną surówką.