Nie masz co zrobić z kawałkiem kiełbasy? Stwórz obłędne placki. Nie zapomnij o innych składnikach

Resztki jedzenia potrafią być problematyczne. Warto jednak dać z siebie wszystko, by nie wyrzucać ich do kosza, a wyczarować z nich obłędnie pyszny obiad. Tak może być w przypadku kawałka kiełbasy zalegającego w lodówce.

Zero waste w kuchni to bardzo dobra praktyka. Problem głodu jest powszechny, więc warto dobrze planować posiłki, by nie wyrzucać jedzenia do kosza. Jeśli w lodówce zalega ci kawałek kiełbasy i kilka innych napoczętych produktów - bierz się za smażenie tych placków. Są obłędne!

Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii

Nie lubisz marnować jedzenia? Placki z kiełbasą to przepis dla ciebie 

Jeśli masz w domu kawałek kiełbasy, to wygrałeś dziś życie. Możesz wyczarować z niej obłędnie pyszne placki, którymi będzie zajadać się cała rodzina. Listę pozostałych składników można oczywiście modyfikować - w zależności od tego, co znajduje się w twojej kuchni.  

Składniki: 

  • minimum 120 g kiełbasy, 
  • 150 g sera żółtego w kostce, 
  • 2 jajka, 
  • 300 ml kefiru lub jogurtu naturalnego, 
  • 6-7 łyżek mąki, 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • kilka pieczarek, 
  • odrobina papryki, 
  • przyprawy: oregano, papryka słodka, sól i pieprz, 
  • szczypiorek. 

Jak zrobić placki z kiełbasą? Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Kiełbasę i ser zetrzyj na tarce na średnich oczkach.  
  2. Szczypiorek umyj, osusz i drobno posiekaj. Pieczarki i paprykę pokrój w drobną kostkę. 
  3. Jajka wbij do miski i wymieszaj z kefirem lub jogurtem naturalnym. Dodaj do nich mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. Mieszaj do uzyskania w miarę jednolitej masy. Następnie połącz to z kiełbasą, serem i warzywami. Dopraw ulubionymi przyprawami. 
  4. Rozgrzej olej na patelni i smaż na nim placki, aż będą złociste z obu stron. . Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.  
  5. Podawaj z keczupem lub ulubioną surówką.  
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.