Dodaj ten proszek do naleśników, a efekt cię zaskoczy. Będą puszyste jak chmurka i przepyszne

Naleśniki to doskonała propozycja na obiad czy deser, ale i każdy inny posiłek w ciągu dnia. Można podawać je zarówno na słodko, jak i na słono. Kluczem do sukcesu jest jednak pyszne ciasto. Ostatnio wypróbowałam przepis, w którym konieczne było użycie tego proszku. Efekt mnie zaskoczył.

Wiele osób ma problem z tym, by zrobić ciasto naleśnikowe, które będzie miękkie i puszyste. Okazuje się, że to nic trudnego. Wystarczy dodać do tworzonej masy ten składnik. Z łatwością znajdziemy go w każdym sklepie.  

Zobacz wideo Lewandowska pokazała, jak robi naleśniki, które "Klara uwielbia". Nie są one jednak zwyczajne

Dodaj bitą śmietanę w proszku do naleśników. Efekt zaskakuje 

Wielu z nas szuka przepisu na idealne naleśniki, które będą puszyste jak chmurka i mięciutkie, a do tego obłędnie pyszne w smaku. Okazuje się, że sposób na takie naleśniki jest banalnie prosty, choć może nie do końca najzdrowszy. Aby uzyskać ten efekt, należy dodać bitą śmietanę w proszku. 

Składniki: 

  • 2 szklanki mleka, 
  • 4 duże jajka, 
  • 150 g mąki, 
  • 1 saszetka bitej śmietany w proszku, 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 
  • sól, 
  • 2 łyżki oleju plus do smażenia. 

Jak zrobić puszyste naleśniki? Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Mleko, jajka i olej wymieszaj. Dodaj też mąkę, sodę oczyszczoną i sól.
  2. Następnie zmieszaj wszystkie składniki, by uzyskać jednolite ciasto.
  3. Odstaw do lodówki na kilkanaście minut. 
  4. Po tym czasie wyjmij masę z lodówki i usmaż naleśniki, wylewając na rozgrzaną patelnię z olejem niewielką ilość ciasta i smażąc je z obu stron. 

Naleśniki - z czym podawać? Propozycje farszu do naleśników 

Naleśniki można podawać na różne sposoby. Coraz popularniejsze są naleśniki na słono. Obłędnie sprawdzą się te ze szpinakiem i rybą (na przykład tuńczykiem czy łososiem), ale i mięsem. Opcja wegetariańskiego farszu również jest możliwa. Grillowane warzywa będą pasowały tu obłędnie.  

Z kolei do słodkiej wersji naleśników możemy użyć dżemu czy konfitury, ale też nadzienia serowego bądź kremu czekoladowego. Nie warto zapominać o owocach, które nadadzą daniu świeżości.  

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.