Co zrobić, żeby banany nie czerniały? Przyda się trik z końcówką, ale uważaj na towarzystwo

Banany to zdecydowanie jedne z ulubionych owoców Polaków i przez cały rok można je dostać w każdym sklepie. Te owoce nie tylko są pyszne i mają szerokie zastosowanie w kuchni, lecz także dostarczają nam mnóstwa witamin i minerałów oraz mają wysoki wskaźnik sytości. Jednak mają jedną wadę - szybko czernieją. Na szczęście istnieje na to sprytny sposób. Przyda się folia.

Banany są świetne w każdej postaci. Wymienić można choćby pyszne placki bananowe, ciasteczka owsiane z bananem i czekoladą, przepyszne ciasta w tym kopiec kreta i wszelkie desery na zimno. Jak wychodzimy do pracy, szkoły lub udajemy się w dłuższą podróż samochodem, zawsze warto mieć pod ręką banana, a kiedy złapie nas nagły głód, nic tak szybko i skutecznie go nie ugasi, jak słodki owoc. Banany są bogatym źródłem błonnika pokarmowego. Zawierają dużo potasu, fosforu, magnezu i wapnia. Dostarczają nam witaminy C, K, A oraz E. Jednak oprócz szeregu zalet, banany mają także jedną wadę. Szybko czernieją. Podpowiadamy, jak temu zaradzić. 

Zobacz wideo

Co zrobić, żeby banany nie czerniały?

Jeśli udało ci się kupić więcej bananów i  wiesz, że będziesz zajadać się nimi przez jakiś tydzień, pewnie zastanawiasz się, co zrobić, żeby za szybko nie zaczęły ciemnieć. Oczywiście warto pamiętać, żeby przechowywać banany w suchym i najlepiej ciemnym miejscu, ale to nie wszystko. Wystarczy, że zrobisz z końcówką owocu jedną sprytną rzecz - wystarczy szczelnie owinąć ją folią spożywczą. Kiedy owiniesz szypułkę, nie będzie uwalniał się etylen, czyli gaz, który przyspiesza dojrzewanie owocu.

Liczy się towarzystwo

Żeby mieć pewność, że banany nie będą za szybko ciemnieć, jest odpowiednie towarzystwo. A raczej jego brak. Banany po zakupach trzeba oczywiście oddzielić z kiści i przechowywać jeden z dala od drugiego. Bliska obecność innych owoców również może sprawić, że końcówki bananów zaczną zmieniać barwę. Szczególnie należy uważać na jabłka i gruszki. Dzięki tym wskazówkom twoje banany nie będą dojrzewać za wcześnie. 

Ciemne banany nie są złe

Jednak banany z ciemniejszymi plamami wcale nie są do wyrzucenia. Przeciwnie, mocno dojrzałe banany są dużo słodsze i miękkie, więc idealnie sprawdzą się w wielu przepisach, w tym w przepisie na chlebek bananowy lub pankejki. Trik z folią jedynie spowolni proces dojrzewania owoców, przez co wydłuży ich "żywot" o kilka dobrych dni. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.