Robię je, gdy nie wiem, co podać na obiad. Placki wzbogacam dwoma nieoczywistymi składnikami

Nie ma szans, że ktokolwiek nie zna klasycznych placków ziemniaczanych. To właśnie je robiły nam babcie, a my się nimi zajadaliśmy do pełna. Postanowiłam trochę je podrasować i dodałam dwa nieoczywiste składniki. Od kiedy podałam je rodzinie, nie chcą słyszeć o tradycyjnej wersji.

W moim domu placki ziemniaczane były robione tak jak wszędzie. Starte ziemniaki łączyło się z cebulą, mąką i przyprawami. Masę ziemniaczaną smażyło się na złoto, a później podawano z kwaśną śmietaną. Jednak kiedy poznałam ten przepis, wszystko się zmieniło. Mało kiedy podaję placuszki bez tych dwóch dodatków. Dodatkowo nie używam już klasycznej śmietany. Ją zamieniłam na domowy sos koperkowy.

Zobacz wideo Placki ziemniaczane

By placki ziemniaczane nie wiały nudą, postanowiłam dodać do nich pokrojoną szynkę i starty ser. Okazało się, że to był strzał w dziesiątkę i w takiej wersji posmakowały całej rodzinie. Dodatkowo dodaję również jeden ząbek czosnku, by smak był głębszy i bardziej charakterystyczny.

Przepis na placki ziemniaczane z serem i szynką

Składniki

  • 5 dużych ziemniaków,
  • 2 małe cebule,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 150 g ulubionej szynki,
  • 150 g żółtego sera,
  • ząbek czosnku,
  • jajko,
  • pieprz,
  • sól,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki obierz, dokładnie przemyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Czynność powtórz z cebulą.
  2. Starte warzywa odcedź z nadmiaru wody i przenieś do większej miski.
  3. Do składników dodaj przesianą mąkę, jajko, oraz drobno posiekany czosnek. Dopraw pieprzem i solą, wymieszaj.
  4. Szynkę pokrój na mniejsze kawałki, ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  5. Na patelni rozgrzej olej, następnie za pomocą łyżki formuj na tłuszczu cienkie placuszki. Wierzch każdego placka posyp szynką i serem. Smaż je z obu stron na złoty kolor.
  6. Po wysmażeniu przełóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. W ten sposób pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu. Podawaj z ulubionymi dodatkami, smacznego!
Więcej o: