Kotlety mielone, najlepiej podane z ziemniakami i domową surówką, to obiadowa klasyka, która w wielu domach nigdy się nie znudzi. Warto jednak zwrócić uwagę na szczegóły i doprowadzić rodzinny przepis do perfekcji. Kluczem do sukcesu są babcine dodatki, a także idealna konsystencja masy. Na bułkę tartą oraz inne ulepszacze nie ma tutaj miejsca.
Zobacz wideo To nie herezja, a przepyszne kotlety. Główny składnik was zszokuje
Najlepsze mielone to te z solidną porcją cebulki i babcinego składnika
Kotlety mielone to synonim domowych obiadów i tradycyjnej, polskiej kuchni. Wśród najważniejszych szczegółów, które gwarantują obłędny smak, jest m.in. dobrej jakości, świeże mięso. Poza bazą potrzebne są także inne składniki - mowa tu o podsmażonej cebuli, podstawowych przyprawach i rzeczy absolutnie najważniejszej jaką jest namoczona w mleku bułka. Takie połączenie zawsze się udaje i z każdym kęsem prowokuje do dokładki.
Dodatek bułki do mięsa mielonego sprawia, że całość balansuje smak i nadaje pożądanej konsystencji. Masa pięknie się klei, dzięki czemu nie rozpadnie się podczas smażenia. Warto jednak wspomnieć o babcinej technice. Im dłużej będziemy ręcznie wyrabiać składniki, tym smaczniejsze kotlety mielone uzyskamy. Na koniec tylko smażenie na maśle klarowanym i podanie rarytasu z buraczkami, ziemniakami czy np. z dowolną surówką.
Idealnie soczyste kotlety mielone z przepisu babci
Składniki:
- 700 g łopatki wieprzowej,
- jajko,
- cebula,
- kajzerka namoczona w mleku,
- 3 ząbki czosnku,
- sól,
- pieprz,
- masło klarowane do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Na początek mięso zmiel w maszynce o grubszych oczkach - podczas wyrabiania wieprzowina i tak się sklei.
- Następnie zeszklij na odrobinie masła klarowanego drobno posiekaną cebulę.
- Gdy warzywo nabierze kolorów, wyłącz palnik, lekko przestudź cebulę i dodaj ją do mięsa mielonego.
- Teraz do miski z mięsem dodaj odciśniętą z mleka kajzerkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko, sól oraz pieprz.
- Wszystkie składniki energicznie wyrabiaj dłonią - im dłużej, tym lepiej. Ta metoda pięknie spulchni mięso, dzięki czemu kotlety mielone będą delikatne i soczyste.
- Z gotowej masy formuj niewielkie i estetyczne kotlety. Następnie delikatnie obtocz je w bułce tartej i smaż na dobrze rozgrzanym maśle klarowanym.
- Gdy kotlety pięknie się zarumienią są gotowe do podania - można je dodatkowo odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Mielone serwuj z ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się ziemniaki, kapusta, marchewka z groszkiem lub lekka, świeża sałatka.