Koniec z kupowaniem słabej jakości gąbek kuchennych. O wiele lepszą zrobisz za darmo w domu

Zmywanie naczyń nie należy do najprzyjemniejszych zajęć, jednak dla wielu z nas jest to konieczność. Szczególnie uciążliwe jest korzystanie ze słabej jakości gąbek kuchennych, które trzeba często wymieniać. Z naszą pomocą zrobisz o niebo lepszy czyścik, wykorzystując materiał, który z pewnością trzymasz w szafie.

Kuchnia jest miejscem, w którym przyrządzamy smaczne posiłki, jednak istotne jest zachowanie higieny i porządku. W brudnej przestrzeni nie da się spokojnie gotować, a piętrzący się w zlewie stos naczyń może przyprawić o zawrót głowy. Regularne zmywanie dla wielu osób jest istną zmorą, zwłaszcza jeśli trzeba przy tym korzystać z niepraktycznej gąbki. Poniżej zdradzamy domowy sposób na zrobienie myjki, która będzie nie tylko skuteczna, ale i długotrwała.

Zobacz wideo Tępy nóż i brak ostrzałki w domu? Wiemy jak temu zaradzić!

Gąbka kuchenna domowej roboty. Jest o niebo lepsza od sklepowych myjek

Gąbkę do naczyń bez problemu można zrobić samodzielnie. W tym celu będziesz potrzebować jedynie fragmentu starej firanki oraz gumki recepturki lub sznurka. Przedmioty te znajdują się w większości polskich domów, dlatego nie powinno być problemu z ich znalezieniem. Zamiast firany możesz też użyć tiulu, uciętego np. z nienoszonej spódnicy. Połącz oba końce tkaniny przy pomocy gumki, a następnie złóż je na kształt harmonijki. Gumkę zawiąż na pętelkę, tak by dociskała środek powstałej myjki.

Domowy zmywak będzie ci dzielnie służył nawet przez dwa lub trzy miesiące, jeśli odpowiednio o niego zadbasz. Każdorazowo po korzystaniu z niej, odwieś ją na sznurek lub suszarkę, by dokładnie wyschła. Dzięki temu nie zagnieżdżą się w niej potencjalne drobnoustroje. Ważne jest także, aby co kilka dni wyparzać gąbkę we wrzątku, a co jakiś czas również prać w temperaturze ok. 60 st. Celsjusza.

Skuteczne triki na sprzątanie kuchni

Sprzątanie kuchni może się czasem jawić jako zadanie czasochłonne i nużące. Jeśli jednak podejdziemy do tego odpowiednio, zajmie nam to maksymalnie 15 minut. Liczy się przede wszystkim regularność i dobra organizacja. Warto zacząć od posprzątania blatu i wyłożenia na nim wszystkich koniecznych produktów, tak by nie tracić czasu na każdorazowe sięganie po nie. Z własnego doświadczenia wiemy, że pomocne okazuje się też sprzątanie etapami. Zamiast starać się zrobić wszystko naraz, podziel swoją kuchnię na segmenty. Zdziwisz się, jak szybko zostanie ona oczyszczona. Polecamy też zrobić sobie listę zadań, co powinno być robione codziennie, co raz w tygodniu, a co raz na jakiś czas, by w kuchni - jak i całym domu - panował porządek.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.