Sos do gołąbków ciocia z Koszalina robi mistrzowsko. Jeden składnik wymiata

Sos do gołąbków to banalnie prosty przepis, ale nie znacie cioci Zosi spod Koszalina. Ona robi gołąbki tak pyszne, że z machnięciem ręki można sprzedać za nie duszę. Nie chodzi bynajmniej o potrawę samą w sobie, a o sos do gołąbków. Ciocia nie żałuje lubczyku.

Wykonanie sosu do gołąbków to jeden z łatwiejszych przepisów. Wystarczy do wywaru, w którym gotowały się gołąbki dodać koncentrat lub przecier pomidorowy, doprawić, opcjonalnie zagęścić i gotowe. Jednak kiedy ostatnio robiłam sos pomidorowy, moja ciocia podpowiedziała, żebym poszła na ogród po lubczyk. Dodałam 2 gałązki i to wystarczyło, żeby zupełnie odmienić smak potrawy. Minęło 20 lat, a ja nie wyobrażam sobie sosu do gołąbków bez lubczyku. Nawet do sosu do makaronu to dodaję. 

Zobacz wideo

Sos do gołąbków - przepis cioci Zosi

Składniki:

  • 2-3 szklanki wywaru, w którym gotowały się gołąbki,
  • ok. 3/4 puszki passaty pomidorowe (ok. 300 g)j,
  • 2-3 łyżki koncentratu (opcjonalnie)
  • 2 gałązki lubczyku, może być także mrożony lub suszony,
  • sól, pieprz, 2-3 listki laurowe, szczypta suszonego oregano,
  • mąka pszenna.

Sposób wykonania:

  1. Wywar gołąbkowy zagotuj z dodatkiem przypraw i dodaj passatę oraz koncentrat. Wymieszaj całość.
  2. Dodaj lubczyk i gotuj na średniej mocy palnika, aż zioło zwiędnie i zmieni kolor.
  3. Kiedy lubczyk zwiędnie, zapraw sos rozpuszczając 3-4 łyżki mąki w wodzie lub śmietanie i cienkim strumieniem wlewaj, cały czas mieszając.
  4. Kiedy sos będzie już odpowiednio gęsty, zdejmij go z ognia i polej nim gołąbki.

Prawda, że łatwizna? Taki sos jednak najlepiej smakuje ze świeżych pomidorów. Jeśli takie masz, 1,5 kh wystarczy. Warto dodać także czosnek - taki sos będzie prima sort.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.