Zapisz ten przepis, bo później będziesz żałować. Obiad z ziemniakami nabierze nowego znaczenia

Nikt by się nie spodziewał, że ziemniakami można zastąpić dwa pełne dania. Ten przepis pokazuje, że jest to możliwe i to przy niewielkim nakładzie pracy i czasu. Te faszerowane warzywa aż krzyczą, aby je zjeść, więc koniecznie zapisz ten przepis. Rodzina będzie ci za nie dziękować.

Obiad to posiłek, który zazwyczaj wymaga od nas skupienia, czasu i kreatywności. Dania nie mogą się za często powtarzać, bo w bardzo szybki sposób mogłyby się znudzić. Aby uniknąć takiej sytuacji, warto więc zapoznać się z nowymi recepturami, które są pożywne i smaczne. Takim przepisem jest to oto danie, a roli głównej jest tu ziemniak i mięso. Faszerowane ziemniaki mięsem mielonym i polane sosem śmietankowym to danie, które kusi smakiem i aromatem. Podstawowy składnik, którym jest ziemniak, zyskuje dzięki tej potrawie nowe życie.

Zobacz wideo Pieczone ziemniaczki z sosem czosnkowym i warzywami

Jednym z głównych atutów tego dania jest jego uniwersalność. Idealnie sprawdzi się zarówno jako danie główne, jak i przekąska na specjalne okazje. Delikatne, ale jednocześnie pełne smaku, faszerowane ziemniaki zachwycą każde podniebienie. Ta kulinarna propozycja wyróżnia się nie tylko wyśmienitym smakiem, ale także oryginalnym sposobem podania.

Przepis na ziemniaki nadziewane mięsem mielonym

Składniki

  • 4 duże ziemniaki,
  • 250 g mięsa mielonego,
  • cebula,
  • marchewka,
  • papryka czerwona,
  • 100 g sera żółtego,
  • 2 łyżki masła,
  • sól,
  • pieprz,
  • 100 ml bulionu,
  • 2 łyżki mąki,
  • 100 ml śmietanki kremówki.

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki dokładnie umyj, następnie ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź i odstaw do ostygnięcia.
  2. Na patelni rozgrzej masło. Cebulę obierz i drobno posiekaj, umieść ją na patelni i podsmaż. Następnie dodaj mięso mielone i smaż, aż będzie rumiane.
  3. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Paprykę umyj i usuń gniazda nasienne, pokrój ją na mniejsze kawałki. Dodaj je do pozostałych składników na patelni, zamieszaj i podsmażaj. Na sam koniec przypraw wszystko solą i pieprzem.
  4. Chłodne ziemniaki przekrój na pół i wydrąż z nich środek, uważaj jednak by nie zrobić dziury w skórce. Ziemniaki wymieszaj z pozostałymi warzywami.
  5. Tak przygotowaną mieszanką wypełnij skórkę ziemniaka, górę obsyp startym żółtym serem.
  6. Gotowe ziemniaki ułóż w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz około 20-25 minut.
  7. W tym czasie przygotuj sos. Do rondelka wlej bulion, śmietankę i wymieszaj składniki z mąką. Gotuj do momentu, aż sos stanie się gęsty. Po wypieczeniu polej nim ziemniaki. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.