Kto z nas mógłby oprzeć się rogalikom? A już szczególnie w nadchodzący tłusty czwartek. W końcu nie samymi pączkami żyje człowiek tego dnia. Przedstawiamy przepis, którego sukces tkwi w odpowiedniej metodzie. Będziecie zaskoczeni efektem tak samo jak my.
fot.pexels-anna-shvets
REKLAMA
REKLAMA
Obłędny smak rogalików tkwi nie tylko w odpowiednim nadzieniu. Warto zadbać również o jego warstwę zewnętrzną. Idealny rogalik powinien być puszysty, kruchy i przede wszystkim nie być napompowany powietrzem. Pomoże w tym metoda 1:1:1.
REKLAMA
Zobacz wideo Rogaliki serowe z lukrem cytrynowym
Rogaliki metodą 1:1:1. Nigdy nie zrobię ich w inny sposób
Gdy spróbowałam tych rogalików, drożdżowa wersja momentalnie odeszła w zapomnienie. Warto jednak zadbać też o proporcje z metodą 1:1:1, które dotyczą twarogu, mąki i masła. Ulubione nadzienie w postaci budyniu czy domowego dżemu też odgrywa dużą rolę.
Jak zrobić idealne rogaliki? Metoda mojej babci sprawdza się w każdy tłusty czwartek i nie tylko
Sposób przygotowania:
Przełóż do dużej miski mąkę, pokrój małe kawałki zimnego masła i na koniec dodaj twaróg sernikowy. Może być to twaróg z wiaderka lub dwukrotnie zmielony ser w maszynce.
Z tych trzech składników wyrabiaj ciasto, aż będzie jednolite i gładkie.
Ciasto podziel na dwie części. Zawiń je w folię i przełóż do lodówki na 30 minut leżakowania.
Porcję ciasta rozwałkuj na oprószonym mąką blacie. Formuj płat jak na pizzę i pokrój go na osiem równych trójkątów.
Na każdy trójkąt nałóż odrobinę dżemu lub powideł. Rogaliki zawijaj od podstawy do wierzchołka. Na koniec nadaj im charakterystyczny kształt półksiężyca.
Czynność powtórz do wykorzystania składników.
Tak przygotowane rogaliki piecz w 180 stopniach Celsjusza przez 20 minut.
Gdy rogaliki wystygną, posyp je cukrem pudrem. Smacznego!