-
Haps
-
Jak przygotować
- Kluski ziemniaczane z tym składnikiem to bajka nad bajki. Ten owoc wszystkich zdziwi
Kluski ziemniaczane z tym składnikiem to bajka nad bajki. Ten owoc wszystkich zdziwi
Jak zrobić perfekcyjne kluski ziemniaczane? Do masy z ziemniaków warto dodać starte jabłko. Ciasto będzie soczyste i dużo smaczniejsze. Za ten trik będziecie wysyłać nam listy do redakcji.
Teraz tylko tak robię kluski ziemniaczane. Do masy z mieniaków dodaję zawsze jeden składnik. Smakują lepiej, jak u babci. Nie każdy zna ten trik.
Podrasowane kluski śląskie. Z tym owocem smakują, jak dar z niebios
Składniki:
- 1 kg obranych ziemniaków,
- mąka ziemniaczana,
- łyżka miękkiego masła,
- 1 starte jabłko,
- jajko,
- łyżeczka soli.
Sposób Wykonania:
- Ziemniaki obierz i ugotuj na miękko. Następnie lekko je osól, dodaj jajko i ubij na puree.
- Do miski dodaj starte jabłko. Dodaj masło (wystarczy łyżka) i przyprawy. Całość wymieszaj.
- Jajko "rozbełtaj" i doda do ziemniaków. Wyrób ciasto i uformuj kulkę. Podziel ją na cztery części, jedną odłóż i w jej miejsce dodaj mąkę ziemniaczaną.
- Zagniecione ciasto odrywaj i "kulaj w rękach". Na środku każdego zrób wgniecenie kciukiem. Kluseczki okładaj na ściereczkę lekko oprószoną mąką.
- "Ukulane" kluseczki wkładaj na lekko osolony wrzątek. Gotuj przez ok. 3 minuty od wypłynięcia.