Jak zrobić perfekcyjne kluski ziemniaczane? Do masy z ziemniaków warto dodać starte jabłko. Ciasto będzie soczyste i dużo smaczniejsze. Za ten trik będziecie wysyłać nam listy do redakcji.
fot. sitriel / iStock.com
REKLAMA
REKLAMA
Teraz tylko tak robię kluski ziemniaczane. Do masy z mieniaków dodaję zawsze jeden składnik. Smakują lepiej, jak u babci. Nie każdy zna ten trik.
REKLAMA
Zobacz wideo
Podrasowane kluski śląskie. Z tym owocem smakują, jak dar z niebios
Składniki:
1 kg obranych ziemniaków,
mąka ziemniaczana,
łyżka miękkiego masła,
1 starte jabłko,
jajko,
łyżeczka soli.
Sposób Wykonania:
Ziemniaki obierz i ugotuj na miękko. Następnie lekko je osól, dodaj jajko i ubij na puree.
Do miski dodaj starte jabłko. Dodaj masło (wystarczy łyżka) i przyprawy. Całość wymieszaj.
Jajko "rozbełtaj" i doda do ziemniaków. Wyrób ciasto i uformuj kulkę. Podziel ją na cztery części, jedną odłóż i w jej miejsce dodaj mąkę ziemniaczaną.
Zagniecione ciasto odrywaj i "kulaj w rękach". Na środku każdego zrób wgniecenie kciukiem. Kluseczki okładaj na ściereczkę lekko oprószoną mąką.
"Ukulane" kluseczki wkładaj na lekko osolony wrzątek. Gotuj przez ok. 3 minuty od wypłynięcia.