Kluski ziemniaczane z tym składnikiem to bajka nad bajki. Ten owoc wszystkich zdziwi

Jak zrobić perfekcyjne kluski ziemniaczane? Do masy z ziemniaków warto dodać starte jabłko. Ciasto będzie soczyste i dużo smaczniejsze. Za ten trik będziecie wysyłać nam listy do redakcji.

Teraz tylko tak robię kluski ziemniaczane. Do masy z mieniaków dodaję zawsze jeden składnik. Smakują lepiej, jak u babci. Nie każdy zna ten trik.

Zobacz wideo

Podrasowane kluski śląskie. Z tym owocem smakują, jak dar z niebios

Składniki:

  • 1 kg obranych ziemniaków,
  • mąka ziemniaczana,
  • łyżka miękkiego masła,
  • 1 starte jabłko,
  • jajko,
  • łyżeczka soli.

Sposób Wykonania:

  1. Ziemniaki obierz i ugotuj na miękko. Następnie lekko je osól, dodaj jajko i ubij na puree.
  2. Do miski dodaj starte jabłko. Dodaj masło (wystarczy łyżka) i przyprawy. Całość wymieszaj.
  3. Jajko "rozbełtaj" i doda do ziemniaków. Wyrób ciasto i uformuj kulkę. Podziel ją na cztery części, jedną odłóż i w jej miejsce dodaj mąkę ziemniaczaną. 
  4. Zagniecione ciasto odrywaj i  "kulaj w rękach". Na środku każdego zrób wgniecenie kciukiem. Kluseczki okładaj na ściereczkę lekko oprószoną mąką. 
  5. "Ukulane" kluseczki wkładaj na lekko osolony wrzątek. Gotuj przez ok. 3 minuty od wypłynięcia. 
Więcej o: