Naleśniki - prosty przepis, który wyrył mi się w głowie jak tabliczka mnożenia. Wszyscy chcą dokładkę

Naleśniki - prosty przepis, proste danie, a jakże smaczne. Doskonale smakują zarówno na słodko, jak i na słono. W obu wersjach kochane są przez dzieci i dorosłych. Ale jak zrobić je prosto, tanio i dobrze? Sprawdźmy.

Jak smażyć naleśniki? To bardzo proste, jednak, aby mieć pewność, że będą smaczne, warto zastosować się do tego przepisu. Jeszcze nigdy mnie nie zawiódł. I zawsze wszyscy proszą o dokładkę. 

Zobacz wideo David Beckham vs Brooklyn Beckham. Pojedynek na przewracanie naleśników

Naleśniki - prosty przepis. Świetna propozycja na każdy możliwy posiłek 

Oto najlepszy przepis na naleśniki na słodko, ale i na słono. Pomysłów na farsz, którym wypełnicie tego mięciutkiego, puszystego jak chmurka naleśnika, jest naprawdę wiele. W moim domu najczęściej zajadamy się naleśnikami z serem, dżemem lub czekoladą w wersji na słodko. Ostatnio próbowaliśmy też, czy naleśniki z parówką i serem dobre - i okazało się to strzałem w dziesiątkę. Lubimy też obłędne wręcz naleśniki z pieczarkami i serem. Czasem dodaję do nich pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. 

Składniki: 

  • 1 szklanka mąki tortowej, 
  • 0,5 szklanki śmietany 18 proc., 
  • 1 szklanka wody, może być gazowana, 
  • 3 jajka, 
  • szczypta soli, 
  • 3 łyżki roztopionego masła. 

Przepis na obłędny deser. Podpowiadamy, jak smażyć naleśniki, by znikały z talerza 

Sposób przygotowania: 

  1. Zadbaj o to, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Następnie przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę.  
  2. Do mąki dodaj śmietanę, wodę, wbij jajka, dodaj sól i cukier. Całość zmiksuj na gładkie ciasto. Pod koniec miksowania dodaj masło.  
  3. Miskę z ciastem odłóż na kilkanaście minut, by gluten zawarty w mące związał składniki. Dzięki temu naleśniki wyjdą delikatne i elastyczne.  
  4. Nasmaruj lekko patelnię natłuszczonym pędzelkiem. Kiedy patelnia się rozgrzeje, za pomocą chochelki nakładaj porcje ciasta na naleśniki. 
  5. Smaż na umiarkowanej mocy palnika z obu stron. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego! 
Więcej o: