Jak smażyć naleśniki? To bardzo proste, jednak, aby mieć pewność, że będą smaczne, warto zastosować się do tego przepisu. Jeszcze nigdy mnie nie zawiódł. I zawsze wszyscy proszą o dokładkę.
Zobacz wideo David Beckham vs Brooklyn Beckham. Pojedynek na przewracanie naleśników
Naleśniki - prosty przepis. Świetna propozycja na każdy możliwy posiłek
Oto najlepszy przepis na naleśniki na słodko, ale i na słono. Pomysłów na farsz, którym wypełnicie tego mięciutkiego, puszystego jak chmurka naleśnika, jest naprawdę wiele. W moim domu najczęściej zajadamy się naleśnikami z serem, dżemem lub czekoladą w wersji na słodko. Ostatnio próbowaliśmy też, czy naleśniki z parówką i serem dobre - i okazało się to strzałem w dziesiątkę. Lubimy też obłędne wręcz naleśniki z pieczarkami i serem. Czasem dodaję do nich pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka.
Składniki:
- 1 szklanka mąki tortowej,
- 0,5 szklanki śmietany 18 proc.,
- 1 szklanka wody, może być gazowana,
- 3 jajka,
- szczypta soli,
- 3 łyżki roztopionego masła.
Przepis na obłędny deser. Podpowiadamy, jak smażyć naleśniki, by znikały z talerza
Sposób przygotowania:
- Zadbaj o to, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Następnie przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę.
- Do mąki dodaj śmietanę, wodę, wbij jajka, dodaj sól i cukier. Całość zmiksuj na gładkie ciasto. Pod koniec miksowania dodaj masło.
- Miskę z ciastem odłóż na kilkanaście minut, by gluten zawarty w mące związał składniki. Dzięki temu naleśniki wyjdą delikatne i elastyczne.
- Nasmaruj lekko patelnię natłuszczonym pędzelkiem. Kiedy patelnia się rozgrzeje, za pomocą chochelki nakładaj porcje ciasta na naleśniki.
- Smaż na umiarkowanej mocy palnika z obu stron. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!