Ogórki do obiadu milion razy lepsze od mizerii. Zaproś do domu trochę egzotyki

Ogórki pod różnymi postaciami mogą stanowić pyszny dodatek do obiadu. Weźmy chociaż mielonego z mizerią albo gulasz z ogórkiem kiszonym. Dziś jednak mamy dla was przepis na ogórki, które wystrzelą kubki smakowe w kosmos, albo chociaż do Azji. Są chrupiące, lekko pikantne i gotowe w 20 minut.

Ogórki po koreańsku to dużo pyszniejszy wybór niż nudna mizeria lub pyszne, ale dość powszednie ogórki kiszone. To coś w rodzaju błyskawicznej kiszonki lub pikli, ogórki wychodzą intensywne, ale niezbyt ostre, dlatego ich smak wpisze się w każdy gust. Marynata wprawdzie zawiera sporo składników, ale na pewno wszystko masz w domu. Jeśli chcesz poczuć odrobinę egzotyki w ten pochmurny dzień, koniecznie zrób ogórki po koreańsku. 

Zobacz wideo

Najlepsze ogórki do obiadu. Lepsze niż mizeria i wszelkie surówki

Składniki:

  • 4-5 większych ogórków,
  • 1 szklanka wody,
  • 3 łyżki octu,
  • 1 łyżka sosu sojowego lub przyprawy w płynie,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oleju, 
  • 1 łyżka cukru,
  • płaska łyżeczka pieprzu,
  • 2 płaskie łyżeczki ostrej papryki (możesz dodać mniej, jeśli nie lubisz ostrego smaku),
  • 1 łyżeczka curry.

Ogórki po koreańsku - sposób wykonania:

  1. Ogórki dokładnie oczyść, ale ich nie obieraj. Następnie pokrój w grube plastry lub podłużne kawałki. Cebulę posiekaj i całość włóż do miski. Następnie zasyp je łyżką soli i wymieszaj, by warzywa puściły sok. 
  2. Kiedy ogórki się macerują z solą, zajmij się zalewą. Do garnka wlej wodę i dodaj resztę skłądników - czosnek powinien być przeciśnięty przez praskę. Dokładnie wymieszaj, by wszystkie składniki się połączyły. 
  3. Do słoika włóż ogórki i zalej je zalewą. Pozostaw na kwadrans i już masz gotową przekąskę. Tak przegotowane ogórki możesz przechowywać do pięciu dni w lodówce. 
Więcej o: