-
Haps
-
Jak przygotować
- Ogórki do obiadu milion razy lepsze od mizerii. Zaproś do domu trochę egzotyki
Ogórki do obiadu milion razy lepsze od mizerii. Zaproś do domu trochę egzotyki
Ogórki pod różnymi postaciami mogą stanowić pyszny dodatek do obiadu. Weźmy chociaż mielonego z mizerią albo gulasz z ogórkiem kiszonym. Dziś jednak mamy dla was przepis na ogórki, które wystrzelą kubki smakowe w kosmos, albo chociaż do Azji. Są chrupiące, lekko pikantne i gotowe w 20 minut.
Ogórki po koreańsku to dużo pyszniejszy wybór niż nudna mizeria lub pyszne, ale dość powszednie ogórki kiszone. To coś w rodzaju błyskawicznej kiszonki lub pikli, ogórki wychodzą intensywne, ale niezbyt ostre, dlatego ich smak wpisze się w każdy gust. Marynata wprawdzie zawiera sporo składników, ale na pewno wszystko masz w domu. Jeśli chcesz poczuć odrobinę egzotyki w ten pochmurny dzień, koniecznie zrób ogórki po koreańsku.
Najlepsze ogórki do obiadu. Lepsze niż mizeria i wszelkie surówki
Składniki:
- 4-5 większych ogórków,
- 1 szklanka wody,
- 3 łyżki octu,
- 1 łyżka sosu sojowego lub przyprawy w płynie,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oleju,
- 1 łyżka cukru,
- płaska łyżeczka pieprzu,
- 2 płaskie łyżeczki ostrej papryki (możesz dodać mniej, jeśli nie lubisz ostrego smaku),
- 1 łyżeczka curry.
Ogórki po koreańsku - sposób wykonania:
- Ogórki dokładnie oczyść, ale ich nie obieraj. Następnie pokrój w grube plastry lub podłużne kawałki. Cebulę posiekaj i całość włóż do miski. Następnie zasyp je łyżką soli i wymieszaj, by warzywa puściły sok.
- Kiedy ogórki się macerują z solą, zajmij się zalewą. Do garnka wlej wodę i dodaj resztę skłądników - czosnek powinien być przeciśnięty przez praskę. Dokładnie wymieszaj, by wszystkie składniki się połączyły.
- Do słoika włóż ogórki i zalej je zalewą. Pozostaw na kwadrans i już masz gotową przekąskę. Tak przegotowane ogórki możesz przechowywać do pięciu dni w lodówce.