-
Haps
-
Jak przygotować
- Nie kupuj, zrób w domu. Paluszki rybne są pyszne i łatwe, a najlepsza jest panierka
Nie kupuj, zrób w domu. Paluszki rybne są pyszne i łatwe, a najlepsza jest panierka
Co na obiad w piątek? Cóż, opcji jest cała masa, ale nic nie jest tak pyszne jak domowe paluszki rybne. Zazwyczaj kupujemy je na dziale z mrożonkami - od dziś już przestaniecie tak robić. Podpowiemy, jak zrobić paluszki rybne w pysznej, chrupiącej panierce.
Ryba na obiad wcale nie musi być nudna i przewidywalna. Oczywiście nic nie mamy do smażonej ryby lub duszonej na przykład w sosie szpinakowym, ale przecież można trochę poszaleć i zrobić rybę na obiad zupełnie inaczej. Lubisz paluszki rybne? Utarło się przekonanie, że to ulubiona potrawa najmłodszych, ale dzisiejszy przepis zadowoli także starszych smakoszy. Jak zrobić domowe paluszki rybne? Na samym początku wybierz odpowiednią rybę, a dokładniej filety - powinny być mięsiste i dość grube. Idealnie sprawdzi się dorsz.
Domowe paluszki rybne - przepis
Składniki:
- 500 g filetów z dorsza,
- 1,5 szklanki kukurydzianych płatków śniadaniowych,
- mąka pszenna,
- roztrzepane jajka,
- sól, pieprz, tymianek,
- sok z cytryny.
Paluszki rybne - sposób wykonania:
- Filety z dorsza pokrój w podłużne kawałki o długości palca wskazującego. Osusz je i lekko osól, dodaj pieprz i tymianek oraz skrop je sokiem z cytryny. Odłóż na kilka minut.
- Płatki kukurydziane roztłucz tłuczkiem lub zblenduj, Pamiętaj jednak, żeby nie zmielić ich na pył - kawałki powinny być wyczuwalne.
- Każdy kawałek ryby obtocz najpierw w mące, następnie w roztrzepanym jajku i w płatkach kukurydzianych.
- Paluszki rybne ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez ok. 10 minut.
Takie paluszki rybne wygrywają z tymi sklepowymi. Jeśli chcesz, możesz także usmażyć je w głębokim tłuszczu - będa równie smaczne. Oczywiście domowe paluszki rybne możesz podawać, jak tylko chcesz, ale polecam podać je z sosem tatarskim lub koktajlowym.