Lane kluski to idealny dodatek do rosołu zamiast makaronu, ale mogą być także samodzielnym daniem. Kluski lane na wodzie będą idealne do sosów, a podane z okrasą przypomną nam babciną kuchnię. Klasyczny przepis na lane kluski to jajka i mąka, połączone ze sobą w odpowiedniej proporcji, by utworzyły dość rzadkie ciasto, która z miseczki lejemy do gorącego płynu. Oczywiście te tradycyjne są smaczne, ale mogą być jeszcze smaczniejsze. Wystarczy mąkę zastąpić startym na proszek parmezanem. Takie kluski odmienią każdy rosół.
Lane kluski - przepis prosto z Włoch
Składniki:
- 4-5 świeżych jajek,
- 50 g startego parmezanu,
- sól i gałka muszkatołowa do smaku
- dodatkowo: gorący rosół lub inna "czysta" zupa albo lekko osolona woda
Lane kluski z parmezanem - sposób wykonania:
- Do miski wbij jajka i roztrzep je widelcem. Możesz użyć także miksera, ważne, by białko się nie ciągnęło.
- Do ubitych jajek dodaj parmezan i dokładnie wymieszaj na jednolite, lecz dość rzadkie ciasto. Dopraw do smaku przyprawami, jeśli chcesz, możesz dodać także posiekaną natkę pietruszki. Musi być jednak posiekana bardzo drobno.
- Zagotuj rosół lub inny płyn. Następnie cienką strużką wlewaj ciasto na lane kluski. Nie mieszaj od razu - poizwól im się ściąć. Lane kluski z parmezanem gotuj ok. 3 minut na średniej mocy palnika.
Rosół z takimi kluseczkami każdego zaskoczy i to bardzo pozytywnie. Jeśli z kolei masz w planach pieczeń lub sos pieczarkowy, zamiast kopytek zrób te kluseczki - nie opędzisz się od słów uznania.