• Link został skopiowany

Lane kluski w wersji luksusowej. Dużo lepsze od tradycyjnych, dzięki serowi

Przepis na lane kluski zna każda gospodyni i każdy gospodarz. Jednak nie tylko w kraju nad Wisłą uwielbiamy te pyszne kluseczki lane na rosół, mleko lub wodę. Włosi także uwielbiają lane kluski, ale robią je inaczej i naszym zdaniem - dużo lepiej.
Lane kluski na rosole
Fot. Redakcja (archiwum prywatne)

Lane kluski to idealny dodatek do rosołu zamiast makaronu, ale mogą być także samodzielnym daniem. Kluski lane na wodzie będą idealne do sosów, a podane z okrasą przypomną nam babciną kuchnię. Klasyczny przepis na lane kluski to jajka i mąka, połączone ze sobą w odpowiedniej proporcji, by utworzyły dość rzadkie ciasto, która z miseczki lejemy do gorącego płynu. Oczywiście te tradycyjne są smaczne, ale mogą być jeszcze smaczniejsze. Wystarczy mąkę zastąpić startym na proszek parmezanem. Takie kluski odmienią każdy rosół. 

Zobacz wideo

Lane kluski - przepis prosto z Włoch

Składniki:

  • 4-5 świeżych jajek, 
  • 50 g startego parmezanu, 
  • sól i gałka muszkatołowa do smaku
  • dodatkowo: gorący rosół lub inna "czysta" zupa albo lekko osolona woda

Lane kluski z parmezanem - sposób wykonania:

  1. Do miski wbij jajka i roztrzep je widelcem. Możesz użyć także miksera, ważne, by białko się nie ciągnęło. 
  2. Do ubitych jajek dodaj parmezan i dokładnie wymieszaj na jednolite, lecz dość rzadkie ciasto. Dopraw do smaku przyprawami, jeśli chcesz, możesz dodać także posiekaną natkę pietruszki. Musi być jednak posiekana bardzo drobno. 
  3. Zagotuj rosół lub inny płyn. Następnie cienką strużką wlewaj ciasto na lane kluski. Nie mieszaj od razu - poizwól im się ściąć. Lane kluski z parmezanem gotuj ok. 3 minut na średniej mocy palnika. 

Rosół z takimi kluseczkami każdego zaskoczy i to bardzo pozytywnie. Jeśli z kolei masz w planach pieczeń lub sos pieczarkowy, zamiast kopytek zrób te kluseczki - nie opędzisz się od słów uznania.

Więcej o: