Co zrobić z ugotowanych ziemniaków? Opcji jest naprawdę mnóstwo. Oczywiście możesz odgrzać je na patelni ze skwarkami i podać z kubkiem zsiadłego mleka, jednak możesz połączyć ziemniaki z zsiadłym mlekiem w inny, dużo smaczniejszy sposób. Jeśli zdarzyło ci się gościć w jakiejś podhalańskiej restauracji, w karcie na pewno były moskole. Cóż to takiego? Moskole to klasyczne danie kuchni góralskiej, zrobione są z ugotowanym ziemniaków, zsiadłego mleka lub kefiru i mąki. Z tego wychodzą przepyszne placuszki, które najlepiej smakują z masłem lub jako dodatek do sosów albo pieczeni. Jeśli zostały ci ziemniaki z obiadu, moskole aż proszą się, żeby je zrobić.
Składniki:
Jeśli masz mniej ziemniaków, po prostu zmniejsz proporcje.
Tak przygotowane moskole smakują jak w restauracji na Krupówkach. Jak widzisz, przepis na moskole jest banalny i nie zajmie wiele czasu. Z tym przepisem nie zmarnujesz już ziemniaków z obiadu, a jeśli zastanawiasz się, co zrobić na kolację - podaj moskole. Zrób do nich masło czosnkowe, a hormony szczęścia zaczną szaleć.