Lekka i pożywna zupa ryżanka to wspomnienie przedszkolnych stołówek i babcinej kuchni, kiedy zmarznięci wracaliśmy z jesiennego spaceru lub zabawy z przyjaciółmi na podwórku. Ta zupa pięknie pachnie i przywodzi na myśl same miłe wspomnienia. Niestety, ryżankę gotuje się już coraz rzadziej, wyparły ją zupy krem i inne zupy na rosole, takie jak nieśmiertelna pomidorowa lub kalafiorowa. Czas przypomnieć sobie o ryżance i włączyć ją do swojego menu.
Składniki:
Jeśli nie masz gotowego rosołu, gotuj go na kurczaku lub indyku z dużą ilością warzyw i przypraw, by był aromatyczny i esencjonalny. Zachowaj wówczas dwie marchewki. Nie zapomnij o zielu angielskim i liściu laurowym.
Do wrzącej wody wsyp ryż i gotuj go przez kilka minut. Powinien być twardy, ale lekko wypłukany ze skrobi, by zupa nie była za gęsta. Możesz także dokładnie wypłukać ryż w zimnej wodzie. Wówczas nie musisz go obgotowywać przed dodaniem do zupy.
Jeśli gotujesz nowy rosół, zanim wsypiesz ryż i dodasz resztę składników, wyjmij mięso i oddziel je od kości. Następnie ponownie dodaj do zupy. Następnie obierz ziemniaki i włóż do gotującego się wywaru.
Kiedy ziemniaki będą już półmiękkie, dodaj ryż. Dodaj sól, pieprz i gotuj na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. W tym czasie na maśle zeszklij pokrojony por i dodaj go do zupy. Kiedy zupa będzie gotowa, udekoruj ją natką pietruszki.