Szybki obiad bez mięsa. Przyda się ulubiony farsz do pierogów

Obiad bez mięsa? Nie ma łatwiejszego przepisu na posiłek. Nie chcesz jeść jajek sadzonych lub nudnych makaronów? Kotlety ruskie to idealny pomysł. Zrobisz je w łatwy sposób, a smakują tak, że, aż mniam mniam.

Kotlety bez mięsa to idealny pomysł na obiad, kiedy chcemy dobrze zjeść bez wydawania sporej gotówki, a także szybko i łatwo nasycić brzuszek. Przepis na kotlety bez mięsa jest bardzo łatwy, ale nie możesz zapomnieć o czosnku. Przecież każdy kocha ruskie pierogi, a gdyby tak zrobić ruskie kotlety? Oszalejecie z rozkoszy.

Zobacz wideo

Szybkie kotlety bez mięsa 

Składniki:

  • 2 kg  mączystych ziemniaków,
  • 500 g półtłustego twarogu,
  • 2 cebule,
  • 2 jajka,
  • bułka tarta,
  • sól,
  • pieprz grubo mielony,
  • świeża zielenina np. natka lub koperek,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Sposób wykonania:

  1. Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i gotuj w osolonej wodzie do miękkości. Możesz wykorzystać także ziemniaki ugotowane już wcześniej.
  2. W tym czasie drobno poszatkuj cebulę i podsmaż ją na rumiany kolor.
  3. Ugotowane warzywa przestudź i przeciśnij przez praskę. Następnie dodaj twaróg. Składniki rozdrobnij ponownie widelcem, tak by ser ładnie się rozpadł.
  4. Do masy serowo-ziemniaczanej dodaj wcześniej podsmażoną cebulę, posiekaną zieleninę, sól, pieprz i na koniec wbij jajka. Masę ponownie zamieszaj, aż składniki się połączą.
  5. Gotową masę formuj w estetyczne, niewielki kotleciki. Panieruj je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiany kolor.

Tak przygotowane kotlety smakują idealnie prosto z patelni. Możesz je także podać z sosem grzybowym, pieczarkowym lub jako dodatek do gulaszu. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.