Łosoś z piekarnika - przepis na obiad w piątek. Żeby nie wyszedł suchy, zadbaj o temperaturę

Przepis na łososia pieczonego w piekarniku to idealny pomysł na obiad w piątek i każdego innego dnia. Jednak czasami jest tak, że pieczony łosoś wychodzi suchy i wiórowaty. Nie z tym przepisem - musisz zadbać o odpowiednią temperaturę i czas pieczenia. Ryba wyjdzie najpyszniejsza.

Łosoś to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych ryb i Polacy dość chętnie ją wybierają na obiad. Cieszy się także popularnością w restauracjach i jeśli Polak już zdecyduje się zjeść rybę, to najczęściej jest to dorsz lub właśnie łosoś. Jednak przepis na łososia z piekarnika wielu osobom może przysporzyć problemów, a o błąd nietrudno. Najczęstszym błędem podczas przyrządzania łososia z piekarnika jest "przeciągnięcie". Mięso ryby jest delikatne i nie potrzebuje dużo czasu w porównaniu na przykład do wieprzowiny. Ryby lubią także wysoką temperaturę. Już kwadrans w 200 stopniach sprawi, że mięso będzie soczyste i delikatne.

Zobacz wideo

Przepis na łososia z piekarnika. Będzie soczysty i delikatny

Składniki:

  • 2 filety z łososia (mogą być ze skórką),
  • 4 plastry cytryny,
  • łyżka posiekanego koperku,
  • masło,
  • sól, pieprz, słodka papryka.

Łosoś z piekarnika - sposób wykonania:

  1. Łososia osusz ręcznikiem papierowym i natrzyj przyprawami. Następnie połóż na nim plastry cytryny, koperek oraz kilka kawałków masła.
  2. Łososia szczelnie owiń folią aluminiową i włóż do naczynia żaroodpornego.
  3. Przełóż naczynie z rybą do piekarnika i nagrzanego do 200 stopni.
  4. Piecz przez 15 minut. Następnie odwiń z folii i piecz jeszcze 5 minut. Podawaj z ryżem lub ziemniakami i ulubioną surówką.

W ten sam sposób możesz przygotować na przykład pstrąga lub inne ryby. Pamiętaj jednak, że im delikatniejsze mięso, tym której warto je piec. Łosoś będzie piekł się dłużej niż przykładowo filety z mintaja.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.