Przyjęło się, że jednym z głównych składników sałatki jarzynowej są ziemniaki. Choć wiele osób uważa, że nie można przygotować smacznego warzywno-majonezowego dodatku do dań bez tego składnika, to poniższy przepis udowadnia inaczej. Zamiast ziemniaków, polecamy dodać zupełnie inny, trochę nietypowy produkt.
Sałatka jarzynowa pasuje zarówno do dań obiadowych, jak i do prostych kolacyjnych kanapek. Można ją zaserwować na spotkaniu rodzinnym, jak i w zwykły dzień. Jest pożywna, smaczna i niezwykle kolorowa, a na dodatek banalnie prosta w wykonaniu. Jeśli zamiast ziemniaków, dodamy do niej białego ryżu, otrzymamy wyśmienity miks smaków. Nietypowe urozmaicenie sprawi, że sałatka będzie nieco mniej kaloryczna i ciężkostrawna. Gwarantujemy, że za długo na stole nie pobędzie - wszyscy będą prosić o solidną dokładkę.
Składniki:
W pierwszej kolejności ugotuj ryż oraz jajka, marchew i pietruszkę. Ugotowany ryż umieść w dużej misce. Jajka obierz ze skorupki, a następnie posiekaj i również dodaj do naczynia, podobnie jak warzywa. W kolejnym kroku wrzuć drobno pokrojone ogórki kiszone oraz obraną i posiekaną cebulę.
W misce powinna się również znaleźć odcedzona kukurydza oraz groszek. W niewielkiej miseczce wymieszaj majonez i musztardę. Dopraw całość solą i pieprzem, a powstały sos przelej do sałatki, nie zapominając o dodaniu posiekanej pietruszki. Na koniec wszystko dobrze wymieszaj i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. W tym czasie smaki zdążą się "przejść", a sama sałatka jarzynowa będzie gotowa do zaserwowania. Smacznego!