Od dawna nie dodaję ziemniaków do sałatki jarzynowej, bo to herezja. Mam na nią lepszy sposób

Sałatka jarzynowa to jeden z najchętniej przygotowanych dodatków. Posiłek nie smakowałby w końcu tak wybitnie bez majonezowo-warzywnej mieszanki. Czy klasyczna sałatka musi zawierać w sobie ziemniaki? Według naszego przepisu - absolutnie nie.

Przyjęło się, że jednym z głównych składników sałatki jarzynowej są ziemniaki. Choć wiele osób uważa, że nie można przygotować smacznego warzywno-majonezowego dodatku do dań bez tego składnika, to poniższy przepis udowadnia inaczej. Zamiast ziemniaków, polecamy dodać zupełnie inny, trochę nietypowy produkt.

Zobacz wideo To cię zachwyci! Pieczony bakłażan z jogurtem i świeżą sałatką

Sałatka jarzynowa bez ziemniaków, za to z nietypowym dodatkiem. To kulinarny hit

Sałatka jarzynowa pasuje zarówno do dań obiadowych, jak i do prostych kolacyjnych kanapek. Można ją zaserwować na spotkaniu rodzinnym, jak i w zwykły dzień. Jest pożywna, smaczna i niezwykle kolorowa, a na dodatek banalnie prosta w wykonaniu. Jeśli zamiast ziemniaków, dodamy do niej białego ryżu, otrzymamy wyśmienity miks smaków. Nietypowe urozmaicenie sprawi, że sałatka będzie nieco mniej kaloryczna i ciężkostrawna. Gwarantujemy, że za długo na stole nie pobędzie - wszyscy będą prosić o solidną dokładkę.

Składniki:

  • 120 g ugotowanego ryżu,
  • 180 g kukurydzy z puszki,
  • 180 g groszku z puszki,
  • 3 duże ogórki kiszone,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 3 jajka ugotowane na twardo,
  • 1 cebula,
  • 100 g majonezu,
  • 2 łyżki musztardy stołowej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • posiekana natka pietruszki.

Sałatka jarzynowa z ryżem. Sposób przygotowania

W pierwszej kolejności ugotuj ryż oraz jajka, marchew i pietruszkę. Ugotowany ryż umieść w dużej misce. Jajka obierz ze skorupki, a następnie posiekaj i również dodaj do naczynia, podobnie jak warzywa. W kolejnym kroku wrzuć drobno pokrojone ogórki kiszone oraz obraną i posiekaną cebulę. 

W misce powinna się również znaleźć odcedzona kukurydza oraz groszek. W niewielkiej miseczce wymieszaj majonez i musztardę. Dopraw całość solą i pieprzem, a powstały sos przelej do sałatki, nie zapominając o dodaniu posiekanej pietruszki. Na koniec wszystko dobrze wymieszaj i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. W tym czasie smaki zdążą się "przejść", a sama sałatka jarzynowa będzie gotowa do zaserwowania. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.