Zupa śledziowa, zwana także postną wodą śledziową to danie idealne na się Popielec oraz cały Wielki Post. Jeszcze w czasach PRL często gościła na polskich stołach, obecnie zupa śledziowa usunęła się w cień, a wielka szkoda, bo odpowiednio przygotowana jest naprawdę pyszna. Jak ją zrobić, żeby każdy prosił o dokładkę? Bez kwaśnego dodatku się nie obejdzie - chodzi o ocet.
Zupa śledziowa to chyba najprostszy pomysł na obiad dla osób, które są związane z tradycją i w Środę Popielcową powstrzymują się od jedzenia mięsa. O zupie śledziowej przyjęło się mówić właśnie "postna woda śledziowa" ze względu na to, że nie zawiera w sobie mięsa, a jednocześnie jest aromatyczna i sycąca. W niektórych domach do dziś robi się zupę śledziową, ale niestety - czasy świetności potrawy minęły już lata temu. Dziś chcemy odświeżyć ten prosty przepis i zainspirować wszystkich, którzy lubią śledzie, oraz tych, którzy przywiązują wagę do wielkopostnych tradycji.
Zupa śledziowa - łatwy obiad na post
Składniki:
- ok. 500-600 g solonych filetów śledziowych
- ok. 400 g ziemniaków
- 2 średnie cebule (możesz użyć także szalotek - wówczas weź 4)
- 2 szklanki kwaśnej śmietany
- 3-4 łyżki octu
- 4 liście laurowe
- 5 kulek ziela angielskiego
- ocet spirytusowy (2 łyżki lub więcej, jeśli lubisz intensywne smaki)
- sól i cukier do smaku
- koperek do posypania
Sposób wykonania:
- Na samym początku namocz płaty śledziowe, by wypukać nadmiar soli. Mocz je przez pół godziny co dziesięć minut zmieniając wodę. Oczywiście, jeśli nie przeszkadza ci słony smak, możesz skrócić czas płukania.
- Cebulę obierz i pokrój w piórka lub półpiórka. Włóż do garnka. Zalej ją wodą (ok. 1,5-2 litry wystarczą). Dodaj przyprawy, ocet oraz cukier (ok. 3 łyżki) i całość zagotuj. Gotuj 5 minut, następnie wyłącz palnik i pozostaw do ostygnięcia.
- Kiedy zalewa się studzi, ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie.
- Wymoczone śledzie pokrój na mniejsze kawałki i włóż do garnka z zalewą. Dodaj także śmietanę i dokładnie wymieszaj całość. W razie potrzeby dopraw do smaku przyprawami.
- Zupę śledziową podawaj na zimno z ugotowanymi ziemniakami posypanymi koperkiem.