Moim sposobem na nudę są te kotlety z ziemniaków z obłędnym mięsnym farszem. Przygotowuje się je w banalnie prosty sposób, więc nie trzeba wyczekiwać dnia wolnego, by spędzić cały dzień w kuchni. To danie wykonasz dość sprawnie, a cała rodzina ci za nie podziękuje.
Zobacz wideo To nie herezja, a przepyszne kotlety. Główny składnik was zszokuje
Kotlety ziemniaczane z mięsnym farszem. Przepis na pyszny obiad dla całej rodziny
Tradycyjne obiady mogą się nudzić. Warto wtedy poeksperymentować i spróbować znanych połączeń smakowych, ale w innej formie. To zmienia więcej, niż nam się wydaje.
Kotlety ziemniaczane to strzał w dziesiątkę, jeśli mamy ochotę na wyjątkowy, ale prosty obiad. To, jakiego farszu użyjemy, zależy od nas. Ja najczęściej robię farsz mięsny, jednak świetnie sprawdza się też farsz z pieczarkami, szpinakiem czy serem feta.
Składniki:
- 700 g ziemniaków,
- 50 g masła,
- 50 ml mleka
- 400 g mięsa mielonego,
- 2 jajka,
- 1 cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- sól i pieprz, papryka słodka, chilli (opcjonalnie), szczypta oregano,
- olej roślinny do smażenia,
- bułka tarta lub panko do panierki.
Kotlety ziemniaczane z mięsem mielonym - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonym wrzątku. Gdy wyznaczony czas minie, odlewamy wodę i ugniatamy je na gładkie puree. Możemy również użyć ziemniaków, które są pozostałością z wczorajszego obiadu.
- Do ziemniaków dodajemy jedno jajko, masło oraz mleko. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok.
- Mięso przyprawiamy, dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku i jajko. Mieszamy do połączenia się składników.
- Na dłoń nabieramy porcję masy ziemniaczanej, formujemy placki, a na środku kładziemy mięsny farsz. Zawijamy brzegi, formując okrągły lub lekko owalny kotlet.
- Kotlety obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej lub panko.
- Smażymy na patelni na rozgrzanym tłuszczu lub pieczemy w piekarniku około 30 minut w 190 stopniach Celsjusza.
- Podajemy z ulubioną surówką. Smacznego!