Kotlety z tego warzywa napełniam mięsnym farszem. Nadzienie rozpływa się w ustach, a otoczka chrupie

To przepis dla tych, którym znudziły się tradycyjne mielone czy schabowe. Warto czasem w kuchni poeksperymentować i połączyć znane już smaki, by powstało coś fajnego, innego, ale przede wszystkim naprawdę dobrego.

Moim sposobem na nudę są te kotlety z ziemniaków z obłędnym mięsnym farszem. Przygotowuje się je w banalnie prosty sposób, więc nie trzeba wyczekiwać dnia wolnego, by spędzić cały dzień w kuchni. To danie wykonasz dość sprawnie, a cała rodzina ci za nie podziękuje.  

Zobacz wideo To nie herezja, a przepyszne kotlety. Główny składnik was zszokuje

Kotlety ziemniaczane z mięsnym farszem. Przepis na pyszny obiad dla całej rodziny 

Tradycyjne obiady mogą się nudzić. Warto wtedy poeksperymentować i spróbować znanych połączeń smakowych, ale w innej formie. To zmienia więcej, niż nam się wydaje.  

Kotlety ziemniaczane to strzał w dziesiątkę, jeśli mamy ochotę na wyjątkowy, ale prosty obiad. To, jakiego farszu użyjemy, zależy od nas. Ja najczęściej robię farsz mięsny, jednak świetnie sprawdza się też farsz z pieczarkami, szpinakiem czy serem feta.  

Składniki: 

  • 700 g ziemniaków
  • 50 g masła,
  • 50 ml mleka 
  • 400 g mięsa mielonego, 
  • 2 jajka, 
  • 1 cebula, 
  • 4 ząbki czosnku, 
  • sól i pieprz, papryka słodka, chilli (opcjonalnie), szczypta oregano, 
  • olej roślinny do smażenia, 
  • bułka tarta lub panko do panierki. 

Kotlety ziemniaczane z mięsem mielonym - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku

Sposób przygotowania: 

  1. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonym wrzątku. Gdy wyznaczony czas minie, odlewamy wodę i ugniatamy je na gładkie puree. Możemy również użyć ziemniaków, które są pozostałością z wczorajszego obiadu. 
  2. Do ziemniaków dodajemy jedno jajko, masło oraz mleko. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok. 
  3. Mięso przyprawiamy, dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku i jajko. Mieszamy do połączenia się składników. 
  4. Na dłoń nabieramy porcję masy ziemniaczanej, formujemy placki, a na środku kładziemy mięsny farsz. Zawijamy brzegi, formując okrągły lub lekko owalny kotlet. 
  5. Kotlety obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej lub panko. 
  6. Smażymy na patelni na rozgrzanym tłuszczu lub pieczemy w piekarniku około 30 minut w 190 stopniach Celsjusza.  
  7. Podajemy z ulubioną surówką. Smacznego! 
Więcej o: