Surowy makaron wsypuję na patelnię i zalewam mlekiem. To obiad lepszy od klasycznej carbonary

Tani i szybki obiad nie musi kończyć się na mrożonkach i kupionych pierogach. Wystarczy, że wsypiesz makaron na patelnię, zalejesz go mlekiem i ekspresowy obiad jest gotowy. Nasz sprawdzony przepis zawsze się udaje, a co najważniejsze - obłędnie smakuje.

Dania z makaronem w roli głównej to jedne z prostszych i najmniej wymagających obiadów. Zamiast jednak stawiać na klasyczny sos pomidorowy czy alla carbonarę, zrób coś z dodatkiem... mleka. To nietypowe połączenie może smakować obłędnie za sprawą kilku składników, a to wszystko ekspresowo i za grosze!

Zobacz wideo Pasta Amatriciana - błyskawiczny przepis na pyszny makaron

Błyskawiczny makaron z patelni. Wystarczy zalać go mlekiem i gotowe

Wśród szybkich domowych obiadów nie brakuje smacznych dań. Zazwyczaj, gdy mamy zaledwie kilka minut na przygotowanie posiłku, stawiamy na mrożonki, pierogi, ekspresowe naleśniki czy makarony. To właśnie pasta zajmuje najmniej czasu i jednocześnie może być naprawdę smaczna i efektywna. Dzisiaj mamy ciekawą alternatywę dla pomidorowej klasyki, a jest nią sos na bazie nabiału. 

Wystarczy, że wrzucimy surowy makaron na patelnię, zalejemy go mlekiem i ugotujemy do miękkości lub al dente. Następnie w drugiej fazie przygotowujemy kremowy sos serowy z odrobiną mąki, masła i przypraw. Na koniec wszystko łączymy i gotowe. Takim makaronem nie pogardzi nawet największy smakosz. 

Makaron w kremowym sosie - zrobisz go w mniej niż kwadrans

Składniki: 

  • 250 g makaronu np. penne,
  • 600 ml mleka,
  • 10 g mąki,
  • 40 g masła,
  • 250 ml wody,
  • 100 g sera mozzarella,
  • 10 g mielonej papryki słodkiej,
  • pieprz,
  • sól.

Sposób przygotowania: 

  1. Makaron wsyp na suchą patelnię. Następnie wlej 400 mililitrów mleka oraz osoloną wodę. Przykryj pokrywką i gotuj na średnim ogniu. 
  2. Teraz pora na nasz kremowy sos. Na drugiej patelni rozpuść masło. Wsyp mąkę oraz mieloną paprykę. Podsmaż składniki do momentu uzyskania jednolitej zasmażki.
  3. Do zasmażki wlej 200 mililitrów mleka i wszystko starannie wymieszaj. W ten sposób powstanie nasza baza.
  4. Kiedy składniki się połączą, dodaj starty na grubych oczkach ser.
  5. Sos dopraw na koniec grubo mielonym pieprzem. Wszystko ponownie zamieszaj, aż będzie kremowa, pozbawiona grudek.
  6. Ugotowany makaron połącz z sosem serowym. Wymieszaj i gotowe. Na koniec można dodać odrobinę zieleniny lub inne dodatki np. pokruszony bekon. Wskazówka - tak przygotowany makaron to doskonała baza pod mac n' cheese, można go dodatkowo zapiec czy wzbogacić o inne sery np. cheddar. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.