Szybkie ciasto czekoladowe, z którym poradzi sobie nawet dziecko. Smakuje tak, że może zawrócić w głowie

Szybkie ciasto czekoladowe to dowód na to, że szczęście istnieje i jest bardzo łatwe do "sprawienia". Nic tak nie smakuje po ciężkim dniu w pracy, jak domowe, pyszne i wilgotne ciasto czekoladowe. Uwaga - nie pokazuj tego przepisu swoim dieciom - w kilka chwil zamienia kuchnię w domową cukiernię, a ty zemdlejesz z nadmiaru endorfin.

Mówcie, co chcecie, ale czekolada rządzi i każdy ją kocha, nawet jeżeli jest serwowana w połączeniu ze śledziami. Jednak szybkie ciasto czekoladowe to przepis tak kultowy i łatwy, że powinien znaleźć się w każdym przepiśniku zaraz obok przepisu na ciasto na pierogi lub gołąbki. Szybkie ciasto na pierogi nie jest rzeczą, której wykonanie sprawia problemy, ba! Nawet początkujący adepci sztuki cukierniczej zrobią je bez większych problemów i uwaga - nie ma tu żadnych kruczków. To najłatwiejsze ciasto świata i już. 

Zobacz wideo

Szybkie ciasto czekoladowe - przepis na najłatwiejszy wypiek świata

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka mleka,
  • 0,5 szklanki oleju,
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 4 łyżki kakao,
  • dodatkowo: 200 g czekolady na polewę.

Ciasto czekoladoweCiasto czekoladowe Fot. Shutterstock, EduardoSchmidt

Szybkie ciasto czekoladowe - sposób wykonania:

  1. Z racji tego, że wykonanie tego ciasta jest naprawdę szybkie, zacznij od nagrzania piekarnika do temperatury 180 stopni.
  2. Przygotuj sporą miskę. Wsyp do niej najpierw wszystkie suche składniki i wymieszaj. Następnie wbij jako, dodaj mleko i olej i rozpocznij miksowanie. Miksuj nie krócej niż pięć minut, by mieć pewność, że w cieście nie będzie żadnych grudek.
  3. Formę do pieczenia lub tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Ostrożnie wlej ciasto do 3/4 wysokości formy i wyrównaj wierzch. Piecz przez ok. 60 minut.
  4. Kiedy ciasto się piecze, rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Po upieczeniu polej nią ciasto.

Nic łatwiejszego i nic pyszniejszego. Jestem przekonana, że takie ciasto każdy określi mianem nieba w gębie. Robię to ciasto co weekend i chyba zrobię też na Wielkanoc, bo moja rodzina je uwielbia. Myślę, że ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.