Pulpety to kultowy polski obiad rodem z babcinej kuchni. Zamiast jednak szokować kultową wersję, warto poznać nasz przepis, który łączy chude mięso z indyka z solidną porcją warzyw. Taki duet doskonale smakuje i co najważniejsze zachowuje idealny kształt podczas smażenia.
Zobacz wideo Makaron z klopsikami z białej kiełbasy - PowerKuchnia Adriany
Klopsiki z warzywami duszone w gęstym sosie z pomidorów - przepis na obiad doskonały
Jeśli szukasz pomysłu na szybki obiad dla całej rodziny, klopsiki w sosie pomidorowym sprawdzą się znakomicie. Tu jednak poza klasycznymi składnikami rządzą takżę kolorowe dodatki w postaci warzyw, które doskonale współgrają z mielonym mięsem z indyka. Dobrym wyborem będzie cukinia, cebula, marchewka czy nawet bakłażan. W ten sposób otrzymamy zupełnie inny smak niż kultowe mięsne kulki z babcinego przepiśnika.
Nasze mięsno-warzywne klopsiki są nie tylko obłędnie soczyste, ale i lekkie i delikatne. To rewelacyjny pomysł na szybki i domowy obiad, który można podać na co dzień i od święta. Takie połączenie z pewnością podbije podniebienia nawet najbardziej wymagających. Perfekcyjnym finiszem będzie duszenie w sosie pomidorowym z dodatkiem czosnku i ziół.
Soczyste klopsiki w wydaniu mięsno-warzywnym
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa z indyka,
- cebula,
- duża marchewka,
- kawałek cukinii,
- jajko,
- łyżka bułki tartej,
- pół pęczka natki,
- sól,
- pierz,
- szczypta cayenne,
- czosnek suszony,
- olej do smażenia.
Sos pomidorowy:
- szklanka passaty pomidorowej,
- pół szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego,
- ząbek czosnku,
- oregano,
- bazylia,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Mielone mięso przełóż do dużej miski. Dodaj jajko, bułkę tartą, sól, pieprz, drobno poszatkowaną natkę, czosnek i cayenne.
- Teraz pora na warzywa. Cukinię zetrzyj na tarce, posól i pozostaw, by puściła sok. Po chwili ją odciśnij i przełóż do miski z mięsem. Dodaj także drobno posiekaną cebulę i startą marchewkę.
- Całość dokładnie wymieszaj dłonią - warto poświęcić temu chwilę, bo w ten sposób mięso będzie smaczniejsze.
- W dłoniach formuj niewielkie klopsiki. Gotowe mięso układaj na desce lub talerzu.
- Przygotuj sos. Do rondelka wlej passatę, bulion i dodaj czosnek, zioła i przyprawy. Duś na niewielkim ogniu, aż całość lekko zgęstnieje.
- W tym czasie obsmaż klopsiki na patelni z niewielką ilością tłuszczu - ważne by zamknąć wszystkie soki w środku, dlatego nie trzeba się martwić, że środek będzie surowy - mięso dojdzie podczas duszenia w sosie.
- Obsmażone klopsiki przełóż teraz do sosu i duś pod przykryciem przez około 15 minut. Po tym czasie danie jest gotowe do podania - polecamy zestawienie z ryżem lub np. kaszą.