Jak przemycić warzywa do obiadu? Ja dodaje je do obłędnych klopsików i duszę w aromatycznym sosie

Zamiast po raz setny szykować na obiad mielone, postaw na soczyste i pełne aromatów klopsiki. Do mięsnych kulek warto dodać także solidną porcję warzyw, które wpłyną na smak i soczystość dania. Na koniec wystarczy wszystko poddusić w aromatycznym, gęstym sosie i podać z ulubionymi dodatkami. Taki obiad zniknie z talerzy w mgnieniu oka.

Pulpety to kultowy polski obiad rodem z babcinej kuchni. Zamiast jednak szokować kultową wersję, warto poznać nasz przepis, który łączy chude mięso z indyka z solidną porcją warzyw. Taki duet doskonale smakuje i co najważniejsze zachowuje idealny kształt podczas smażenia

Zobacz wideo Makaron z klopsikami z białej kiełbasy - PowerKuchnia Adriany

Klopsiki z warzywami duszone w gęstym sosie z pomidorów - przepis na obiad doskonały 

Jeśli szukasz pomysłu na szybki obiad dla całej rodziny, klopsiki w sosie pomidorowym sprawdzą się znakomicie. Tu jednak poza klasycznymi składnikami rządzą takżę kolorowe dodatki w postaci warzyw, które doskonale współgrają z mielonym mięsem z indyka. Dobrym wyborem będzie cukinia, cebula, marchewka czy nawet bakłażan. W ten sposób otrzymamy zupełnie inny smak niż kultowe mięsne kulki z babcinego przepiśnika. 

Nasze mięsno-warzywne klopsiki są nie tylko obłędnie soczyste, ale i lekkie i delikatne. To rewelacyjny pomysł na szybki i domowy obiad, który można podać na co dzień i od święta. Takie połączenie z pewnością podbije podniebienia nawet najbardziej wymagających. Perfekcyjnym finiszem będzie duszenie w sosie pomidorowym z dodatkiem czosnku i ziół.

Soczyste klopsiki w wydaniu mięsno-warzywnym

Składniki: 

  • 500 g mielonego mięsa z indyka,
  • cebula,
  • duża marchewka,
  • kawałek cukinii,
  • jajko,
  • łyżka bułki tartej,
  • pół pęczka natki,
  • sól,
  • pierz,
  • szczypta cayenne,
  • czosnek suszony,
  • olej do smażenia.

Sos pomidorowy: 

  • szklanka passaty pomidorowej,
  • pół szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • ząbek czosnku,
  • oregano,
  • bazylia,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania: 

  1. Mielone mięso przełóż do dużej miski. Dodaj jajko, bułkę tartą, sól, pieprz, drobno poszatkowaną natkę, czosnek i cayenne.
  2. Teraz pora na warzywa. Cukinię zetrzyj na tarce, posól i pozostaw, by puściła sok. Po chwili ją odciśnij i przełóż do miski z mięsem. Dodaj także drobno posiekaną cebulę i startą marchewkę. 
  3. Całość dokładnie wymieszaj dłonią - warto poświęcić temu chwilę, bo w ten sposób mięso będzie smaczniejsze. 
  4. W dłoniach formuj niewielkie klopsiki. Gotowe mięso układaj na desce lub talerzu.
  5. Przygotuj sos. Do rondelka wlej passatę, bulion i dodaj czosnek, zioła i przyprawy. Duś na niewielkim ogniu, aż całość lekko zgęstnieje. 
  6. W tym czasie obsmaż klopsiki na patelni z niewielką ilością tłuszczu - ważne by zamknąć wszystkie soki w środku, dlatego nie trzeba się martwić, że środek będzie surowy - mięso dojdzie podczas duszenia w sosie. 
  7. Obsmażone klopsiki przełóż teraz do sosu i duś pod przykryciem przez około 15 minut. Po tym czasie danie jest gotowe do podania - polecamy zestawienie z ryżem lub np. kaszą. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.