Zapomnij o nudnych posiłkach i postaw na kolorowe, soczyste warzywa. To obłędne danie zastąpi tłuste kotlety i inne mięsne smakołyki, a na dodatek wprowadzi do kuchni odrobinę wiosennej aury. Całość podana pod serową pierzynką, sprawi, że domownicy szybko poproszą o dokładkę!
Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii
Obiad bez grama mięsa. Faszerowana cukinia z serowym dodatkiem
Jeśli do domowego menu wkradła się nuda, postaw na faszerowaną cukinię. Sezonowe warzywo w tym wydaniu nie ma sobie równych. To doskonały przepis na obiad bez mięsa, który sprawdzi się na piątkowym stole, ale i podczas nieco bardziej uroczystych okazji. Jest smacznie, kolorowo i co najważniejsze zdrowo.
Sekretem smaku faszerowanej cukinii jest oczywiście hojna porcja nadzienia. W naszym przepisie nie ma ani grama mięsa, nie oznacza to jednak, że będzie nudno, a wręcz przeciwnie. Miks kolorowych warzyw takich jak cebula, papryka i ciecierzyca wypadnie doskonale. Całość warto wzbogacić o zioła i przyprawy, a na koniec zapiec pod serową pierzynką.
Przepis na faszerowaną cukinię, czyli ekspresowy obiad bez mięsa
Składniki na dwie porcję:
- duża cukinia,
- pół czerwonej papryki,
- 5 łyżek ciecierzycy z puszki,
- 2 pomidory,
- pół cebuli,
- ząbek czosnku,
- 80 g sera feta,
- 50 g sera żółtego (np. goudy),
- oliwa,
- zioła prowansalskie,
- suszony tymianek i bazylia,
- natka pietruszki,
- sól i pieprz grubo mielony.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od umycia cukinii, następnie przekrój warzywo wzdłuż i wydrąż miąższ.
- Wnętrze zachowaj na później do nadzienia.
- Teraz pora na obłędny farsz. Środek cukinii drobno pokrój i przełóż do dużej miski. Paprykę, cebulę i pomidory pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Tak przygotowane warzywa wrzuć na patelnię z odrobiną oliwy. Smaż do momentu aż się pięknie zezłocą i dodaj cieciorkę, przyprawy i na koniec posiekaną natkę pietruszki.
- Gotowy farsz przełóż do łódeczek z cukinii. Wierzch warzyw posyp fetą i startym serem żółtym.
- Cukinię zapiekaj przez 20 minut w 180 stopniach C.
- Gotowe danie podawaj prosto z piekarnika, smacznego!