Bezmięsny obiad wcale nie musi być nudny. postaw na kolorowe warzywa i zapiecz je pod serową pierzynką

Obiad bez mięsa wcale nie musi kojarzyć się z nudą, wręcz przeciwnie! Połączenie tych prostych składników da smaczny, kolorowy i zdrowy efekt. W roli głównej solidna porcja warzyw, w zapiekanej w pod serową pierzynką.

Zapomnij o nudnych posiłkach i postaw na kolorowe, soczyste warzywa. To obłędne danie zastąpi tłuste kotlety i inne mięsne smakołyki, a na dodatek wprowadzi do kuchni odrobinę wiosennej aury. Całość podana pod serową pierzynką, sprawi, że domownicy szybko poproszą o dokładkę!

Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii

Obiad bez grama mięsa. Faszerowana cukinia z serowym dodatkiem 

Jeśli do domowego menu wkradła się nuda, postaw na faszerowaną cukinię. Sezonowe warzywo w tym wydaniu nie ma sobie równych. To doskonały przepis na obiad bez mięsa, który sprawdzi się na piątkowym stole, ale i podczas nieco bardziej uroczystych okazji. Jest smacznie, kolorowo i co najważniejsze zdrowo. 

Sekretem smaku faszerowanej cukinii jest oczywiście hojna porcja nadzienia. W naszym przepisie nie ma ani grama mięsa, nie oznacza to jednak, że będzie nudno, a wręcz przeciwnie. Miks kolorowych warzyw takich jak cebula, papryka i ciecierzyca wypadnie doskonale. Całość warto wzbogacić o zioła i przyprawy, a na koniec zapiec pod serową pierzynką. 

Przepis na faszerowaną cukinię, czyli ekspresowy obiad bez mięsa 

Składniki na dwie porcję:

  • duża cukinia,
  • pół czerwonej papryki,
  • 5 łyżek ciecierzycy z puszki,
  • 2 pomidory,
  • pół cebuli,
  • ząbek czosnku,
  • 80 g sera feta,
  • 50 g sera żółtego (np. goudy),
  • oliwa,
  • zioła prowansalskie,
  • suszony tymianek i bazylia,
  • natka pietruszki, 
  • sól i pieprz grubo mielony.

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od umycia cukinii, następnie przekrój warzywo wzdłuż i wydrąż miąższ. 
  2. Wnętrze zachowaj na później do nadzienia.
  3. Teraz pora na obłędny farsz. Środek cukinii drobno pokrój i przełóż do dużej miski. Paprykę, cebulę i pomidory pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  4. Tak przygotowane warzywa wrzuć na patelnię z odrobiną oliwy. Smaż do momentu aż się pięknie zezłocą i dodaj cieciorkę, przyprawy i na koniec posiekaną natkę pietruszki. 
  5. Gotowy farsz przełóż do łódeczek z cukinii. Wierzch warzyw posyp fetą i startym serem żółtym.
  6. Cukinię zapiekaj przez 20 minut w 180 stopniach C.
  7. Gotowe danie podawaj prosto z piekarnika, smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.