Więcej przepisów na dania obiadowe znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Jeśli z jakiegoś powodu nie jesz mięsa, masz jego delikatny przesyt lub naszła cię ochota na coś wege, mamy dla ciebie najlepszy pomysł na obiad bez mięsa, jaki można postawić na stole. Papryka faszerowana brzmi mało zaskakująco? Ten przepis jednak z pewnością cię zaskoczy i sprawi, że będziesz dużo częściej kupować paprykę, grzyby i ryż na obiad. Sposób wykonania jest banalny, a podczas pieczenia unosi się tak piękny zapach, że niektórzy nawet nie czekają, aż danie ostygnie.
Obiad bez mięsa, czyli pieczona papryka z niespodzianką w środku
Składniki:
- 6 papryk
- ok. 150 g ryżu
- kilka dużych pieczarek lub boczniaków
- 1 por
- 2 niewielkie cukinie
- 1/3 szklanki bulionu
- 2-3 łyżki passaty pomidorowej
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz, oregano, słodka i ostra papryka
- oliwa lub masło do smażenia
- opcjonalnie: kilka jajek lub starty ser
Sposób wykonania:
- Ryż ugotuj na półtwardo w lekko osolonej wodzie. Pieczarki lub boczniaki pokrój w mniejszą kostkę, pieczarki możesz także zetrzeć na tarce. Por posiekaj, a cukinię pokrój w kostkę, także dość drobną. Czosnek z kolej przeciśnij przez praskę.
- Na patelni rozgrzej tłuszcz, kiedy się rozgrzeje, dodaj pora i go zeszklij. Następnie dorzuć grzyby i odparuj z ich nadmiar wody. Dodaj cukinię i podsmażaj, aż zacznie robić się miękka.
- Na patelnię wsyp półtwardy ryż i dokładnie wymieszaj. Następnie zalej całość bulionem, dodaj czosnek oraz przyprawy i passatę. Duś całość, aż płyn odparuje i powstanie gęsty sos.
- Kiedy składniki duszą się na patelni, przygotuj papryki. Odetnij z nich górne części wraz z ogonkami i usuń gniazda nasienne.
- Kiedy ryż już wchłonie smak duszonych warzyw, powstałym farszem wypełnij papryki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz do momentu, aż skórka papryki zacznie się marszczyć, powinno to zająć ok. 40 minut. Chwilę przed końcem pieczenia możesz posypać papryki startym serem.
Wskazówka: Jeśli chcesz zaskoczyć domowników nie tylko smakiem potrawy, ale także wyglądem, przed końcem gotowania wbij jajko do każdej papryki i piecz, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.