Dodaj 3 łyżki tej przyprawy i ciesz się najlepszymi faszerowanymi cukiniami pod słońcem. Ten smak deklasuje konkurencję

Faszerowane warzywa to już klasyka. Dobrym nadzieniem można napełnić paprykę, bakłażana, czy też cukinię. Standardowa wersja z mięsem mielonym mogła się jednak wielu osobom już przejeść. Warto urozmaicić farsz i tchnąć w potrawę nowe życie. Z dodatkiem tej popularnej przyprawy stworzysz kulinarne dzieło sztuki.

Brakuje ci pomysłu na obiad? Faszerowane cukinie będą doskonałym wyborem. Zamiast mięsa mielonego użyj filetu z kurczaka, a jego podkręć przyprawą gyros. Cukinie w tej wersji to istne niebo w gębie. Spróbuj sama, a się przekonasz.  Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii

Składniki:

  • 3 duże cukinie,
  • 1 filet z kurczaka,
  • 1 papryka,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oleju,
  • 4 łyżki ulubionego keczupu,
  • pół szklanki wody,
  • garść startego żółtego sera,
  • 3 łyżki przyprawy gyros,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • szczypta chili,
  • sól i pieprz.

Najlepsze faszerowane cukinie pod słońcem. Będą palce lizać

Filet z kurczaka oczyszczamy z błonek i chrząstek za pomocą noża. Następnie kroimy go w drobną kostkę i doprawiamy dwiema łyżkami przyprawy gyros. Tak przygotowane mięso odstawiamy na bok. W tym czasie przygotowujemy cukinie. Dwie z nich należy dokładnie umyć, przekroić ostrożnie na pół i wydrążyć środek, robiąc tym samym miejsce na farsz. Pozostałą cukinię obieramy i kroimy w drobną kostkę.  Wrzucamy cukinię do miski, łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i drobno posiekaną papryką.

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy doprawionego kurczaka. Następnie na rozgrzaną patelnię dorzucamy cebulę z czosnkiem, cukinię i paprykę. Całość warto delikatnie osolić, by warzywa szybciej zmiękły. Po kilku minutach doprawiamy zawartość patelni keczupem, resztą przyprawy gyros, słodką papryką chili, solą i pieprzem. Podsmażamy jeszcze chwilę, a następnie gotowym farszem nadziewamy wydrążone cukinie.

Tak przygotowane cukinie posypujemy startym serem żółtym i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dolewamy również pół szklanki wody i całość zakrywamy folią aluminiową. Dzięki temu cukinia szybciej zmięknie i nie przypali się. Cukinie faszerowane pieczemy 25 stopni z folią, a na koniec 10 minut bez niej w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Najlepiej smakuje na ciepło z dodatkiem jogurtowego sosu. Smacznego!

Więcej o: