Zamrażarka bez solidnej porcji mrożonych warzyw, owoców, ziół i kolorowych miksów zdaje się być w domu nieco mniej przydatna. Ta metoda przechowywania żywności nie tylko sprzyja ruchowi zero waste, ale i niejednokrotnie ratuje nas z kuchennych tarapatów. Wyjaśniamy zatem, czy to zdrowa metoda i jak powinno przechowywać się sezonowe składniki.
Badania nad mrożonkami wskazują, że w największym stopniu znika z produktów witamina C, której możemy stracić na w zamrażalniku aż do 30 proc. Podobnie jest z witaminami z grupy B oraz witaminą A - tu jednak warto dodać, że to nie powinno nas zniechęcać przed tą praktyczną metodą. Pierwszym punktem, który warto sprawdzić to temperatura mrożenia przez producenta - to ważny wyznacznik, który świadczy o jakości. przedziału od -2 do -5 stopni Celsjusza, ponieważ te warzywa i owoce będą jałowe. Znacznie lepszym wyborem będą znacznie niższe wartości oscylujące w przedziale - 18 do - 30 st. C.
Poza sklepowymi mrożonkami warto pochylić się także nad tymi własnej produkcji - szczególnie jeśli mowa o warzywach i owocach sezonowych, które w danym okresie są nie tylko tanie, ale i najsmaczniejsze. Zaczynamy oczywiście od umycia produktów i pokrojenia ich na mniejsze kawałki. W wielu domach proces się na tym kończy - wszystko trafia do woreczków, a następnie do zamrażarki. Warto poświęcić jeszcze chwile i warzywa lub owoce poddać procesowi blanszowania. Następnie wszystko osuszamy, rozkładamy na desce, mrozimy i na koniec porcjujemy i przekładamy do woreczków.
Mrożenie warzyw i owoców to sposób na długotrwałe przechowywanie. Dzięki odpowiedniemu przygotowaniu do procesu mrożenia niektóre składniki nie utracą swoich właściwości odżywczych oraz smaku. Wszystko jednak zależy od odpowiedniego pakowania, daty przydatności oraz rodzaju produktu, bowiem nie każdy można ot tak wpakować do chłodziarki.
Na każdym pakunku własnej produkcji powinna znaleźć się także data przydatności. Niezbędne jest także szczelne opakowanie - doskonale sprawdzą się woreczki strunowe w różnych rozmiarach, ale także pakunki próżniowe czy specjalne pojemniki. Do mrożenia wybieraj ponadto warzywa zdrowe i ładne - nie mroź na przykład tych, od których została odkrojona nadpsuta część. Zamroź je, gdy są jeszcze świeże, a wtedy będą najsmaczniejsze. Na koniec warto dodać, że mrożenie to jeden z najzdrowszych sposobów przechowywania żywności, ponieważ nie są do niego potrzebne żadne konserwanty i wspomagacze.