• Link został skopiowany

Podhalańskie halyszki to smak, którego nie da się podrobić. Podawaj je z tą oryginalną okrasą

Polska kuchnia regionalna jest pyszna, pożywna i sycąca. Gdzie się nie wybierzesz, możesz tam zajadać się różnymi specjałami. Podhale również ma na swoim koncie same pyszności i właśnie po nie warto tam pojechać. Jeśli nie masz jednak takiej możliwości, możesz odtworzyć je w domu. Ten przepis ci w tym pomoże.
Szare kluski
Fot. Shutterstock, VPales

Polska kuchnia regionalna jest pyszna i przez niektórych określana jako ta najlepsza. W każdym zakątku Polski nie brakuje specjałów, których można skosztować i w nich się zakochać. Szczególnie kuchnia podhalańska może skraść nasze serce. To właśnie tam przemawia tradycja i znajdują się dania proste, ale niebanalne. To kuchnia, która po dziś dzień potrafi nas zaskoczyć i zapełnić brzuchy do pełna.

Zobacz wideo Leniwe kluski z wędzoną papryką i karmelizowaną cebulką

Dziś chcemy pokazać przepis na danie, które wyróżnia się na tle innych. Są to ziemniaczane halyszki, które swoją prostotą i smakiem zachęcają do zrobienia. Halyszki  to starte ziemniaki z jajkiem, mąką, które później wymieszane trafiają do osolonej wody, by się ugotować. Można podawać je z różnymi dodatkami, jednak my stawiamy na boczek, skwarki i bryndzę.

Przepis na góralskie halyszki ziemniaczane

Składniki na halyszki

  • 1 kg ziemniaków,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • jajko,
  • płaska łyżeczka soli.
  • Składniki dodatkowe
  • 150 g surowego boczek,
  • 100 g bryndzy,
  • kawałek słoniny,
  • sól do gotowania,
  • pieprz do posypania.

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki obierz, przemyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Umieść je na czystej ścierce lub gazie i dokładnie odcedź, by pozbyć się nadmiaru wody. Pamiętaj jednak by tę wodę pozostawić w misce, by na dnie mogła osadzić się skrobia.
  2. Gotowe ziemniaki przenieś do miski, dodaj jajko, mąkę i sól. Dodaj również skrobię, która zebrała się na dnie miski. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj do połączenia.
  3. W garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli. Masę ziemniaczaną nabieraj łyżką i wrzucaj do wrzątku. Gotuj około 6-7 minut, następnie odcedź i umieść w misce. 
  4. W tym czasie przygotuj okrasę. Boczek pokrój w kostkę, to samo zrób ze słoniną. Składniki wrzuć na patelnię i podsmażaj, by stały się chrupiące.
  5. Gorące kluseczki umieść na talerzu, obsyp podsmażonym boczkiem, bryndzą i pieprzem. Podawaj na gorąco, smacznego!
Więcej o: