Polska kuchnia regionalna jest pyszna, pożywna i sycąca. Gdzie się nie wybierzesz, możesz tam zajadać się różnymi specjałami. Podhale również ma na swoim koncie same pyszności i właśnie po nie warto tam pojechać. Jeśli nie masz jednak takiej możliwości, możesz odtworzyć je w domu. Ten przepis ci w tym pomoże.
Fot. Shutterstock, VPales
REKLAMA
REKLAMA
Polska kuchnia regionalna jest pyszna i przez niektórych określana jako ta najlepsza. W każdym zakątku Polski nie brakuje specjałów, których można skosztować i w nich się zakochać. Szczególnie kuchnia podhalańska może skraść nasze serce. To właśnie tam przemawia tradycja i znajdują się dania proste, ale niebanalne. To kuchnia, która po dziś dzień potrafi nas zaskoczyć i zapełnić brzuchy do pełna.
REKLAMA
Zobacz wideo Leniwe kluski z wędzoną papryką i karmelizowaną cebulką
Dziś chcemy pokazać przepis na danie, które wyróżnia się na tle innych. Są to ziemniaczane halyszki, które swoją prostotą i smakiem zachęcają do zrobienia. Halyszki to starte ziemniaki z jajkiem, mąką, które później wymieszane trafiają do osolonej wody, by się ugotować. Można podawać je z różnymi dodatkami, jednak my stawiamy na boczek, skwarki i bryndzę.
Przepis na góralskie halyszki ziemniaczane
Składniki na halyszki
1 kg ziemniaków,
4 łyżki mąki pszennej,
jajko,
płaska łyżeczka soli.
Składniki dodatkowe
150 g surowego boczek,
100 g bryndzy,
kawałek słoniny,
sól do gotowania,
pieprz do posypania.
Sposób przygotowania
Ziemniaki obierz, przemyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Umieść je na czystej ścierce lub gazie i dokładnie odcedź, by pozbyć się nadmiaru wody. Pamiętaj jednak by tę wodę pozostawić w misce, by na dnie mogła osadzić się skrobia.
Gotowe ziemniaki przenieś do miski, dodaj jajko, mąkę i sól. Dodaj również skrobię, która zebrała się na dnie miski. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj do połączenia.
W garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli. Masę ziemniaczaną nabieraj łyżką i wrzucaj do wrzątku. Gotuj około 6-7 minut, następnie odcedź i umieść w misce.
W tym czasie przygotuj okrasę. Boczek pokrój w kostkę, to samo zrób ze słoniną. Składniki wrzuć na patelnię i podsmażaj, by stały się chrupiące.
Gorące kluseczki umieść na talerzu, obsyp podsmażonym boczkiem, bryndzą i pieprzem. Podawaj na gorąco, smacznego!