Fantastyczne kotlety, które biją mielone na głowę. Już po jednym gryzie się zakochasz

Wszyscy czasami mamy taki dzień, że starcza nam czasu tylko na szybki obiad. Nie mamy możliwości, by czekać wiele minut, aż danie się upiecze. W takich chwilach z pomocą przychodzi ten przepis na szybki obiad z brokułem i jajkami. To pyszne kotlety, które są lepsze nawet od uwielbianych mielonych.

Kotlety to jedno z najszybszych dań obiadowych do zrobienia. Zwykle jednak jemy je w wersji mięsnej. Nawet jeśli preferujemy raczej tego typu potrawy, warto czasami dać szansę również ich wegetariańskim wersjom. Może się bowiem okazać, że to, czego do tej pory trochę się obawialiśmy, będzie nawet smaczniejsze niż uwielbiane przez nas przykładowe mielone.

Zobacz wideo To nie herezja, a przepyszne kotlety. Główny składnik was zszokuje

Tak jest z tymi kotletami jajecznymi. Ale nie byle jakimi! Nie są to bowiem klasyczne kotlety jajeczne, lecz trochę przez nas odmienione. I idealne dla osób, które mają ochotę na obiad z brokułem, ale niekoniecznie takim zwykłym, tylko ugotowanym. Dodaliśmy więc do naszych kotletów jajecznych to warzywo, ale wcale nie jego różyczki, a łodygę, która również jest jadalna (o czym wiele osób nie ma pojęcia). Przekonaj się, że to połączenie idealnie ze sobą współgra.

Przepis na obiad z brokułem. Te kotlety są lepsze nawet od mielonych

Składniki:

  • 7 jajek,
  • łodyga jednego brokułu,
  • cebula,
  • 100 g żółtego sera,
  • łyżka masła,
  • bułka tarta,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Najpierw ugotuj łodygę brokułu w posolonej wodzie. Ugotuj na twardo również pięć jajek. Cebulę obierz, posiekaj drobno i podsmaż ją na maśle, aż się zeszkli.

W dużym naczyniu wymieszaj ugotowaną i posiekaną łodygę oraz posiekane jajka na twardo. Dodaj do nich podsmażoną cebulę oraz starty na tarce żółty ser. Na koniec dopraw wszystkie składniki solą i pieprzem i wymieszaj. Wbij dwa surowe jajka i jeszcze raz wszystko zamieszaj.

Zwilżonymi dłońmi formuj kotlety. Każdy obtaczaj w bułce tartej, a potem smaż z obu stron na rozgrzanym oleju. Kotlety jajeczne powinny się ładnie zarumienić. Po smażeniu odsącz je na ręczniku papierowym. Takie wege kotleciki możesz podawać z ulubionym sosem i innymi dodatkami, których zwykle używasz do kotletów mięsnych. Szybki obiad z brokułem gotowy!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.