• Link został skopiowany

Gdy dodasz ten składnik, już nigdy nie zrobisz suchych mielonych. To nie bułka i nie mleko

Kotlety mielone to klasyk nad klasykami i niechętnie zmieniamy jego recepturę. Jednak poznaliśmy sposób, co zrobić, by ich smak był lepszy, a konsystencja bardziej soczysta. Wystarczy, że dodasz do nich ten owoc i wszystko się zmieni. Gdy zobaczysz, co to takiego, trudno będzie ci uwierzyć.
Kotlety mielone
Nutria3000 /Shutterstock

Bez dwóch zdań kotlety mielone to taki sam klasyk jak schabowe. W wielu domach podaje się je naprzemiennie, tylko z różnymi dodatkami. Okazuje się, że mielone można przygotować z różnymi dodatkami, które nie tylko dodają im smaku, a także dodatkowej soczystości. Takim dodatkiem jest ten składnik. Gdy pierwszy raz zobaczyłam ten sposób, nie mogłam uwierzyć, że działa. Ale gdy go spróbowałam, to uznałam, że nie zrobię już ich inaczej.

Zobacz wideo

Składnik, o którym mowa w tym przepisie to jabłko. Wiem, dla niektórych może być to absurd, ale warto spróbować go chociaż raz. Dzięki temu, że ten owoc jest wilgotny, nadaje kotletom soczystej konsystencji. Najlepiej wybrać do tego nieco cierpkie w smaku owoce, by nie nadawały całości słodkiego posmaku.

Przepis na kotlety mielone z jabłkiem

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego,
  • 2 jabłka,
  • czerstwa bułka,
  • 200 ml mleka,
  • duża cebula,
  • jajko,
  • sól,
  • pieprz,
  • bułka tarta,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Mięso przełóż do dużej miski. W drugim naczyniu umieść bułkę i zalej ją letnim mlekiem. Pozostaw ją do namoczenia na około 15 minut. Po tym czasie odciśnij ją z nadmiaru napoju i dodaj do mięsa. Składniki dopraw solą i pieprzem wedle uznania. 
  2. Cebulę obierz i pokrój ją w drobną kostkę. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Zarówno jabłka, jak i cebulę wrzuć do miski z mięsem, dodaj również 4 łyżki mleka, w którym moczyło się pieczywo i wbij jajko. Wyrabiaj do momentu połączenia składników.
  3. Z powstałej masy uformuj owalne kotleciki. Na talerz wysyp bułkę tartą, następnie każdy kawałek mięsa dokładnie w niej obtocz.
  4. Na patelni rozgrzej olej. Gdy stanie się odpowiednio ciepły ułóż na nim kotlety. Smaż z każdej strony do uzyskania brązowego koloru. Takie mięso podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Więcej o: