Wyrzuciłam z przepisu makaron i od dziś dodaję to. Pomidorowa jest o niebo lepsza

Zupa pomidorowa to klasyk nad klasykami. W wielu domach to również danie, które pojawia się w poniedziałki, by wykorzystać niedzielny bulion. Zwykle dodajemy do niej ugotowany makaron lub ryż. Jednak w tej wersji nie znajdziesz tych dodatków, lecz posmakujesz czegoś bardziej sycącego.

Zupa pomidorowa to takie danie, które jest przez nas bardzo lubiane. Robi się ją bardzo często, a najczęściej dlatego, by nie zmarnować przygotowanego już rosołu. W klasycznych wersjach zupę podaje się z ugotowanym makaronem lub białym ryżem. Nasza wersja znacznie się różni i nie znajdziesz w niej tych właśnie dodatków. Zamiast tego wrzuć do niej mięsne pulpeciki, a one sprawią, że danie będzie bardziej sycące.

Zobacz wideo 3 pomysły na super proste zupy

Przepis na zupę pomidorową z klopsikami

Składniki na zupę

  • 2 l wody,
  • włoszczyzna,
  • ćwiartka z kurczaka,
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • puszka pokrojonych pomidorów,
  • łyżka miodu,
  • 100 ml śmietany 18%,
  • makaron lub ryż,
  • natka pietruszki,
  • sól,
  • pieprz.

Składniki na pulpety

  • 500 g mięsa mielonego z kurczaka,
  • 2 ugotowane marchewki,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • czerstwa bułka,
  • sól,
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. Do garnka wlej wodę i wrzuć do niej ziele angielskie, liście laurowe i obrobioną ćwiartkę z kurczaka. Ustaw na średnim ogniu i gotuj przez najbliższe 2 godziny. Po 1,5 godziny wrzuć obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki włoszczyznę.
  2. Po dwóch godzinach wyjmij mięso z wywaru i oddziel je od kości. Kurczaka wrzuć ponownie do bulionu.
  3. Po tym czasie odlej chochlę bulionu do miski i połącz go ze śmietaną, koncentratem pomidorowym i miodem. Taką mieszankę wlej do zupy i dokładnie zamieszaj. Ponownie doprowadź do wrzenia i gotuj przez następne 20 minut.
  4. W tym czasie przygotuj pulpety. Przed przygotowaniem mięsnej masy zajmij się bułką. Włóż ją do miski i zalej mlekiem, odstaw na kilka minut. Do dużej miski przenieś mięso mielone i wbij do niego jajka. Następnie wsyp przesianą mąkę, bułkę tartą i drobno posiekaną marchewkę. Namoczoną bułkę odciśnij z nadmiaru płynu i dodaj ją do reszty składników. Dopraw masę solą i pieprzem i dokładnie wyrób do połączenia.
  5. Z tak przygotowanej masy uformuj kuleczki, które wielkością będą przypominać orzechy włoskie. Wrzucaj je partiami do gotującej, osolonej wody. Możesz całość delikatnie zamieszać, by mieć pewność, że nic się z sobą nie poskleja. Klopsiki gotuj przez około 20 minut, po tym czasie odcedź.
  6. Po tym czasie wlej zupę pomidorową do miski, do każdej porcji wrzuć gorące klopsiki. Wierzch możesz posypać świeżą natką pietruszki.
Z czym najczęściej jesz zupę pomidorową?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.