-
Haps
-
Jak przygotować
- Wyrzuciłam z przepisu makaron i od dziś dodaję to. Pomidorowa jest o niebo lepsza
Wyrzuciłam z przepisu makaron i od dziś dodaję to. Pomidorowa jest o niebo lepsza
Zupa pomidorowa to klasyk nad klasykami. W wielu domach to również danie, które pojawia się w poniedziałki, by wykorzystać niedzielny bulion. Zwykle dodajemy do niej ugotowany makaron lub ryż. Jednak w tej wersji nie znajdziesz tych dodatków, lecz posmakujesz czegoś bardziej sycącego.
Zupa pomidorowa to takie danie, które jest przez nas bardzo lubiane. Robi się ją bardzo często, a najczęściej dlatego, by nie zmarnować przygotowanego już rosołu. W klasycznych wersjach zupę podaje się z ugotowanym makaronem lub białym ryżem. Nasza wersja znacznie się różni i nie znajdziesz w niej tych właśnie dodatków. Zamiast tego wrzuć do niej mięsne pulpeciki, a one sprawią, że danie będzie bardziej sycące.
Zobacz wideo 3 pomysły na super proste zupy
Przepis na zupę pomidorową z klopsikami
Składniki na zupę
- 2 l wody,
- włoszczyzna,
- ćwiartka z kurczaka,
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 3 liście laurowe,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżka koncentratu pomidorowego,
- puszka pokrojonych pomidorów,
- łyżka miodu,
- 100 ml śmietany 18%,
- makaron lub ryż,
- natka pietruszki,
- sól,
- pieprz.
Składniki na pulpety
- 500 g mięsa mielonego z kurczaka,
- 2 ugotowane marchewki,
- 2 jajka,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki bułki tartej,
- czerstwa bułka,
- sól,
- pieprz
Sposób przygotowania
- Do garnka wlej wodę i wrzuć do niej ziele angielskie, liście laurowe i obrobioną ćwiartkę z kurczaka. Ustaw na średnim ogniu i gotuj przez najbliższe 2 godziny. Po 1,5 godziny wrzuć obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki włoszczyznę.
- Po dwóch godzinach wyjmij mięso z wywaru i oddziel je od kości. Kurczaka wrzuć ponownie do bulionu.
- Po tym czasie odlej chochlę bulionu do miski i połącz go ze śmietaną, koncentratem pomidorowym i miodem. Taką mieszankę wlej do zupy i dokładnie zamieszaj. Ponownie doprowadź do wrzenia i gotuj przez następne 20 minut.
- W tym czasie przygotuj pulpety. Przed przygotowaniem mięsnej masy zajmij się bułką. Włóż ją do miski i zalej mlekiem, odstaw na kilka minut. Do dużej miski przenieś mięso mielone i wbij do niego jajka. Następnie wsyp przesianą mąkę, bułkę tartą i drobno posiekaną marchewkę. Namoczoną bułkę odciśnij z nadmiaru płynu i dodaj ją do reszty składników. Dopraw masę solą i pieprzem i dokładnie wyrób do połączenia.
- Z tak przygotowanej masy uformuj kuleczki, które wielkością będą przypominać orzechy włoskie. Wrzucaj je partiami do gotującej, osolonej wody. Możesz całość delikatnie zamieszać, by mieć pewność, że nic się z sobą nie poskleja. Klopsiki gotuj przez około 20 minut, po tym czasie odcedź.
- Po tym czasie wlej zupę pomidorową do miski, do każdej porcji wrzuć gorące klopsiki. Wierzch możesz posypać świeżą natką pietruszki.