• Link został skopiowany

Soczysty obiad z patelni, który zrobisz za grosze. Nakarmisz rodzinę i jeszcze zostanie na później

Drożyzna w sklepach sprawia, że wiele osób musi kombinować w kwestii posiłków. Podstawowa żywność potrafi być naprawdę bardzo droga. Prezentujemy jednak przepis na obiad, który nie dość, że nasyci całą rodzinę, to jeszcze zostanie na później i nie ogołoci portfela.
Filet z kurczaka w cebuli
Fot. YouTube/Panna Lesia

Jednym z tańszych mięs, które w promocji można kupić za naprawdę dobrą cenę, jest pierś z kurczaka. W wielu domach podawany jest na wiele różnych sposobów. Całkiem niedawno usłyszałam o kurczaku z patelni zawijanym w papierze do pieczenia. Postanowiłam wypróbować i po prostu się zakochałam. 

Zobacz wideo Matteo Brunetti brutalnie o zdolnościach kulinarnych Ady Fijał. "Nawet kurczaka nie potrafiła upiec"

Kurczak z patelni - przepis na obiad na każdą kieszeń. Rodzina rozsmakuje się w nim na dobre 

Kurczak to tanie, ale dobre mięso. Można przygotować z niego tani, ale sycący i pyszny posiłek. Ale jak zrobić to, by nie naruszać zbytnio domowego budżetu? Przydadzą się przede wszystkim filet z kurczaka oraz cebulę, a także ulubione przyprawy. Warto mieć też papier do pieczenia i patelnię.

Oto przepis z banalnie prostą listą składników opublikowany przez Pannę Lesię w serwisie YouTube. Warto pamiętać, że im więcej osób zamierzamy nakarmić, tym więcej filetów z kurczaka użyjemy. 

Składniki: 

  • 1 filet z kurczaka, 
  • 2 cebule, 
  • sól, 
  • słodka papryka
  • czosnek mielony, 
  • pieprz, 
  • olej. 
 

Pyszny i soczysty kurczak z patelni - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Filet z kurczaka przekrój wzdłuż na pół. Mięso posól, a do niewielkiej miseczki wlej olej, wsyp łyżeczkę czosnku mielonego i łyżeczką papryki słodkiej mielonej. Dokładnie wymieszaj i tak przygotowaną marynatą natrzyj mięso. 
  2. Pokój cebulę w dowolny sposób (na nagraniu są to krążki) i ułóż ją na papierze do pieczenia. Na cebulę połóż mięso, znów warstwę cebuli i znów mięso. Ostatnią warstwą ma być cebula. Następnie zawiń wszystko w papier i powtórz to z każdym filetem. 
  3. Smaż w papierze do pieczenia na rozgrzanej patelni przez 15 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę, odwróć kurczaka i smaż kolejne 10 minut.  
  4. Podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką, gdy kurczak jest jeszcze gorący. Smacznego!  

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: