Jednym z tańszych mięs, które w promocji można kupić za naprawdę dobrą cenę, jest pierś z kurczaka. W wielu domach podawany jest na wiele różnych sposobów. Całkiem niedawno usłyszałam o kurczaku z patelni zawijanym w papierze do pieczenia. Postanowiłam wypróbować i po prostu się zakochałam.
Zobacz wideo Matteo Brunetti brutalnie o zdolnościach kulinarnych Ady Fijał. "Nawet kurczaka nie potrafiła upiec"
Kurczak z patelni - przepis na obiad na każdą kieszeń. Rodzina rozsmakuje się w nim na dobre
Kurczak to tanie, ale dobre mięso. Można przygotować z niego tani, ale sycący i pyszny posiłek. Ale jak zrobić to, by nie naruszać zbytnio domowego budżetu? Przydadzą się przede wszystkim filet z kurczaka oraz cebulę, a także ulubione przyprawy. Warto mieć też papier do pieczenia i patelnię.
Oto przepis z banalnie prostą listą składników opublikowany przez Pannę Lesię w serwisie YouTube. Warto pamiętać, że im więcej osób zamierzamy nakarmić, tym więcej filetów z kurczaka użyjemy.
Składniki:
- 1 filet z kurczaka,
- 2 cebule,
- sól,
- słodka papryka,
- czosnek mielony,
- pieprz,
- olej.
Pyszny i soczysty kurczak z patelni - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Filet z kurczaka przekrój wzdłuż na pół. Mięso posól, a do niewielkiej miseczki wlej olej, wsyp łyżeczkę czosnku mielonego i łyżeczką papryki słodkiej mielonej. Dokładnie wymieszaj i tak przygotowaną marynatą natrzyj mięso.
- Pokój cebulę w dowolny sposób (na nagraniu są to krążki) i ułóż ją na papierze do pieczenia. Na cebulę połóż mięso, znów warstwę cebuli i znów mięso. Ostatnią warstwą ma być cebula. Następnie zawiń wszystko w papier i powtórz to z każdym filetem.
- Smaż w papierze do pieczenia na rozgrzanej patelni przez 15 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę, odwróć kurczaka i smaż kolejne 10 minut.
- Podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką, gdy kurczak jest jeszcze gorący. Smacznego!