Sos pieczarkowy - przepis i do makaronu i do polędwiczek. Mąż go kocha, bo dodaję ten składnik

Sos pieczarkowy to pomysł na szybki i tani obiad i przepyszny dodatek do makaronów, polędwiczek wieprzowych, kopytek lub placków ziemniaczanych. Przepis na sos pieczarkowy jest banalny, ale ja go nieco podkręciłam. Mąż mówi, że Gessler może mi buty czyścić, a chodzi o jeden dodatek.

Sos pieczarkowy to chyba jeden z najbardziej uniwersalnych sosów, a dania z jego dodatkiem są w menu chyba wszystkich restauracji. Polacy kochają sosy grzybowe, a pieczarki śmiało możemy dostać świeże przez cały rok, podczas kiedy z borowikami lub kurkami może być trudniej. W moim domu sos pieczarkowy jest bardzo często, najczęściej jemy go z kopytkami lub polędwiczkami. Dodaję do niego trochę parmezanu - ten dojrzewający ser perfekcyjnie podkręca smak pieczarek. 

Zobacz wideo

Przepis na sos pieczarkowy. "Gessler może ci buty czyścić"

Składniki:

  • około 600 g pieczarek,
  • 1 średnia cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • masło (czubata łyżka),
  • 1/3 szklanki śmietanki 30 proc lub więcej, jeśli chcesz,
  • 3 łyżki startego parmezanu, 
  • sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej.
Kopytka z sosem pieczarkowym
Kopytka z sosem pieczarkowym Fot. Malgorzata WI/Shutterstock

Sos pieczarkowy - tak zrobisz go najłatwiej

  1. Pieczarki obierz lub po prostu dokładnie oczyść i pokrój w plasterki. Obraną cebulę posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i zeszklij cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj czosnek i chwilę podsmażaj. Następnie na patelnię wrzuć pieczarki i całość smaż przez około 7 minut, lub do momentu, aż woda z pieczarek odparuje. Nie musisz jednak ich cały czas mieszać - powinny się "zamknąć". Dzięki temu zachowają mnóstwo smaku. 
  3. Pieczarki posól i dodaj pieprz. Dodaj pół łyżki masła, jeśli uważasz, że jest go za mało i smaż jeszcze chwilę.
  4. Następnie dodaj posiekaną natkę pietruszki i wlej śmietankę i dodaj ser. Sos dokładnie zamieszaj i duś na niewielkim ogniu przez 5 minut. Jeśli jest potrzeba, dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj z ulubionymi dodatkami. 

Żeby dodatkowo podrasować grzybowy smak sosu z pieczarek, możesz dodać kilka niewielkich boczniaków. Te grzyby także są dostępne w sklepach przez cały rok. Możesz także wyhodować je w domu - wystarczy kupić grzybnię. 

Więcej o: