Sos pieczarkowy to pomysł na szybki i tani obiad i przepyszny dodatek do makaronów, polędwiczek wieprzowych, kopytek lub placków ziemniaczanych. Przepis na sos pieczarkowy jest banalny, ale ja go nieco podkręciłam. Mąż mówi, że Gessler może mi buty czyścić, a chodzi o jeden dodatek.
3
Kamila i Wojtek Cyganek /Shutterstock
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Sos pieczarkowy to chyba jeden z najbardziej uniwersalnych sosów, a dania z jego dodatkiem są w menu chyba wszystkich restauracji. Polacy kochają sosy grzybowe, a pieczarki śmiało możemy dostać świeże przez cały rok, podczas kiedy z borowikami lub kurkami może być trudniej. W moim domu sos pieczarkowy jest bardzo często, najczęściej jemy go z kopytkami lub polędwiczkami. Dodaję do niego trochę parmezanu - ten dojrzewający ser perfekcyjnie podkręca smak pieczarek.
REKLAMA
Zobacz wideo
Przepis na sos pieczarkowy. "Gessler może ci buty czyścić"
Składniki:
około 600 g pieczarek,
1 średnia cebula,
2 ząbki czosnku,
masło (czubata łyżka),
1/3 szklanki śmietanki 30 proc lub więcej, jeśli chcesz,
3 łyżki startego parmezanu,
sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej.
Sos pieczarkowy - tak zrobisz go najłatwiej
Pieczarki obierz lub po prostu dokładnie oczyść i pokrój w plasterki. Obraną cebulę posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę.
Na patelni rozgrzej łyżkę masła i zeszklij cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj czosnek i chwilę podsmażaj. Następnie na patelnię wrzuć pieczarki i całość smaż przez około 7 minut, lub do momentu, aż woda z pieczarek odparuje. Nie musisz jednak ich cały czas mieszać - powinny się "zamknąć". Dzięki temu zachowają mnóstwo smaku.
Pieczarki posól i dodaj pieprz. Dodaj pół łyżki masła, jeśli uważasz, że jest go za mało i smaż jeszcze chwilę.
Następnie dodaj posiekaną natkę pietruszki i wlej śmietankę i dodaj ser. Sos dokładnie zamieszaj i duś na niewielkim ogniu przez 5 minut. Jeśli jest potrzeba, dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Żeby dodatkowo podrasować grzybowy smak sosu z pieczarek, możesz dodać kilka niewielkich boczniaków. Te grzyby także są dostępne w sklepach przez cały rok. Możesz także wyhodować je w domu - wystarczy kupić grzybnię.