Przepis na ciasto drożdżowe, które ucieka z miski. Babcia miała dwie zasady

Ciasto drożdżowe to rzecz, którą według mojej babci powinna opanować do perfekcji każda panna na wydaniu, bo "żeby wstydu w nowej rodzinie nie było". Cóż, prawda jest taka, że przepis na ciasto drożdżowe wciąż uchodzi za podstawę kulinarnych umiejętności zaraz obok sernika i rosołu. Jak je zrobić, żeby pięknie urosło i zawsze wychodziło? Zasady mojej babci się nie przedawnią.

Ciasto drożdżowe niejednej osobie spędza sen z powiek, ponieważ wydaje się skomplikowane. Nic bardziej mylnego - ciasto drożdżowe jest naprawdę łatwe do zrobienia, jednak sukces zależy od tego, czy ciasto dobrze wyrośnie, czy opadnie i wyjdzie zakalec. Moja babcia przez 70 lat piekła prawie na każdą niedzielę ciasto drożdżowe. Pamiętam je do dziś - mięciutkie jak chmurka i pięknie wyrośnięte. Trzymała się ważnej zasady - kiedy ciasto rosło, nie wolno było otwierać okien ani drzwi, żeby nie było przeciągu i zmian temperatury. Dodawała także odrobinę spirytusu i uważała to za cudowny środek, który gwarantował idealne ciasto. 

Zobacz wideo

Przepis na ciasto drożdżowe - trzymaj się dwóch zasad

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej (typ 500 sprawdzi się świetnie),
  • 250 ml zagrzanego mleka (powinno być ciepłe, ale nie gorące),
  • 1 kostka masła (200 g),
  • pół kostki świeżych drożdży,
  • 2 całe jajka,
  • 4 żółtka,
  • 5 łyżek cukru,
  • 1 łyżka spirytusu,
  • dodatkowo: rodzynki, kandyzowane owoce itp.

Ciasto drożdżoweCiasto drożdżowe Fot. Shutterstock, A. Zhuravleva

Łatwe ciasto drożdżowe - sposób wykonania:

  1. Zacznij od przygotowania rozczynu. Do miski wkrusz drożdże i rozetrzyj je z dwiema łyżkami cukru. Następnie wlej ciepłe mleko oraz dodaj 3 łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj i odstaw by rozczyn zaczął pracować.
  2. Kiedy rozczyn rośnie, w rondelku roztop masło i pozostaw do ostygnięcia. W tym samym czasie utrzyj żółtka z cukrem na jasny kogel-mogel.
  3. Do większej miski przesiej mąkę, dodaj podrośnięty rozczyn, wbij jajka i dodaj utarte żółtka. Ciepłymi dłońmi (bez ozdób i pierścionków) zacznij zagniatać ciasto, stopniowo wlewając roztopione i lekko przestudzone masło.
  4. Kiedy ciasto zacznie już odklejać się od dłoni, uklep je, by wbić pęcherzyki powietrza. Następnie przykryj miskę z ciastem czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów.
  5. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, zagnieć je jeszcze raz i dodaj ulubione dodatki (jeśli chcesz mieć ciasto z dodatkami). Następnie przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw jeszcze na 15 minut pod ściereczką.
  6. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym białkiem lub posyp kruszonką. Do nagrzanego piekarnika włóż blaszkę z ciastem i piecz je przez ok. godzinę, aż na wierzchu zrobi się jasnobrązowe.

Takie ciasto rośnie tak, że trzeba "pilnować, żeby nie uciekło z miski". Jeśli lubisz sprawdzone przepis (bo kto ich nie lubi), koniecznie zapisz ten przepis na ciasto drożdżowe mojej babci. Zawsze go stosuję i wychodziło za każdym razem. 

Które ciasto jest smaczniejsze?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.