Co zrobić, by faszerowane kapelusze były sycące? Dodać do nich mięso. Nie wolno jednak zapominać o innych warzywach, dzięki którym będą kolorowe. Jeśli chcemy zrobić dużą ilość tych przysmaków, powinniśmy postawiać na pieczarki z dużymi kapeluszami.
Zobacz wideo Kurczak faszerowany pieczarkami, czyli szybki i prosty przepis na obiad w tygodniu
Nadziewane pieczarki - przepis. Farsz z mięsem będzie strzałem w dziesiątkę
Nadziewane kapelusze pieczarek to świetne danie, ale też dodatek do tradycyjnego obiadu, który doskonale zastąpi surówkę. Jeśli nie chcemy mieć problemu z wysypywaniem się farszu z kapeluszy, postawmy na pieczarki portobello, które są większe od zwykłych białych pieczarek.
Do farszu, którym będziesz je nadziewać, możesz użyć dowolnych składników. Jeśli chcesz, by były bardziej sycące, użyj mięsa. Nie zapomnij jednak o kolorowych warzywach i ulubionym rodzaju sera. Dzięki temu będą smakować o wiele, wiele lepiej.
Składniki:
- około 10-15 dużych pieczarek,
- 60 g mięsa mielonego,
- 1 jajko,
- duża cebula,
- papryka czerwona,
- 3 ząbki czosnku,
- 10 dag żółtego sera,
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka oraz oregano do przyprawienia,
- olej.
Pieczarki faszerowane na grilla i nie tylko. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Pieczarki dokładnie umyj, obetnij nóżki i delikatnie wydrąż środki. Nie wyrzucaj ich!
- Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na patelni na rozgrzanym oleju. Pokrój pozostałe części pieczarek i dodaj je do cebuli.
- Mięso mielone wyłóż do miseczki, wbij do niego jajko. Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj do mięsa. Przypraw ulubionymi przyprawami.
- Mięso rozmieszane z jajkiem i czosnkiem wyłóż na patelnię. Smaż przez kilka minut.
- Pieczarki umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Do każdej z nich nałóż sporą ilość farszu. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 30 minut.
- Potrzyj ser żółty. Posyp nim pieczarki pięć minut przed zakończeniem pieczenia i wstaw je z powrotem do piekarnika, by się rozpuścił. Smacznego!