W 20 minut zrobisz racuchy, o jakich ci się nie śniło. Bez wyrastania i z nieoczywistym dodatkiem

Racuchy to smaczne placuszki, które chętnie wykonujemy i jadamy. Mogą być dla nas świetnym śniadaniem, a w tej wersji również szybką kolacją. Zrobisz je w kilka minut i możesz zapomnieć o czekaniu i wyrastaniu.

Racuchy to słodkie danie, które przypada do gustu wielu osobom, nie tylko dzieciom. Mało kto po ich spróbowaniu nie chce powtórzyć tego przepisu. Najczęściej jednak rezygnujemy z ich przyrządzania ze względu na czas produkcji. Sam zaczyn musi poleżeć około godziny, by stał się odpowiednio wyrośnięty. Poniższy przepis pokazuje jednak, że można zrobić je szybciej. W jaki sposób? Sam się przekonaj.

Zobacz wideo Drożdżowe racuchy - przepis na pyszną przekąskę

Warto się zgodzić ze zdaniem, że ile domów tyle przepisów na to danie. Najczęściej jednak stosuje się jedną recepturę, która sprawdza się od wielu lat. Natomiast dla wszystkich tych, którzy chcieliby posmakować nowego wydania, przygotowaliśmy coś wyjątkowego. Mowa tu o racuszkach, które mają w sobie budyń. Dzięki temu po wysmażeniu są pulchne, aksamitne i do tego z aromatem wanilii. Posypane cukrem pudrem lub podane z domową konfiturą z pewnością na dłużej zagoszczą w twoim domu.

Przepis na budyniowe racuchy

Składniki

  • 300 g mąki,
  • 4 jajka,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1,5 łyżki proszku do pieczenia,
  • 2 budynie waniliowe,
  • szklanka mleka,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania

  1. Mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i budynie przesiej do większej miski. Dokładnie wymieszaj.
  2. Do suchych składników wbij całe jajka i stopniowo wlewaj mleko. Całość zmiksuj za pomocą miksera. Powstała masa powinna być gładka i pozbawiona grudek.
  3. Olej rozgrzej na patelni. Następnie za pomocą łyżki nakładaj na ciepły tłuszcz ciasto, formując placuszki.
  4. Każdy kawałek smaż z dwóch stron na złoty kolor. Wysmażone placuszki przekładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Po lekkim wystudzeniu posyp całość cukrem pudrem.
Z czym najczęściej jesz racuchy?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.