Szakszuka - przepis, który syci i zachwyca kolorami. Smakuje jak marzenie i pomaga schudnąć

Szakszuka to chyba najsmaczniejsza wersja jajek, jaka istnieje. To danie pochodzące z kuchni bliskowschodniej zdobyło serca Polaków nie tylko smakiem, lecz także faktem, że już jedna porcja nasyci na długie godziny. Jak zrobić szakszukę? Przygotuj patelnię i wszystko, co zalega ci w lodówce.

Szakszuka kojarzy się ze śniadaniami, ale przecież równie dobrze może sprawdzić się na obiad lub lunch. Przepis na szakszukę jest banalny - wystarczą pomidory, kilka dodatków, jajka i przyprawy. Nie ma w tym nic skomplikowanego, a szakszuka w zasadzie robi się sama. Polecam to danie, szczególnie osobom, które lubią dobrze zjeść, ale jednocześnie chcą zadbać o linię. Szakszuka jest tak sycąca, że przez wiele godzin nie pomyślisz o jedzeniu i nie będzie mowy o podjadaniu.

Zobacz wideo

Szakszuka - przepis na bombę smakową na śniadanie i obiad

Składniki:

  • 3 większe pomidory malinowe,
  • 1 większa cebula,
  • 1 papryka,
  • kilka plastrów wędliny, kawałek kiełbasy lub boczku,
  • garść szpinaku (opcjonalnie),
  • olej lub masło do smażenia,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz, oregano, kumin, szczypta chili,
  • jajka - ile chcesz.

Jak zrobić szakszukę? Sposób wykonania:

  1. Zacznij od przygotowania wszystkich składników. Cebulę pokrój w kostkę, nie musi być bardzo drobna, pomidory i paprykę także. Wędlinę porwij na kawałki, jeśli używasz kiełbasy lub boczku to także pokrój w kostkę.
  2. Przygotuj sporą patelnię i rozgrzej w niej tłuszcz. Dodaj cebulę i czosnek oraz wędlinę. Podsmażaj, aż cebula się zeszkli, następnie dodaj paprykę oraz szpinak. Smaż na dość dużej mocy palnika i dodaj posiekane pomidory.
  3. Dopraw do smaku przyprawami i smaż, aż z pomidorów odparuje nadmiar wody. Następnie na środek patelni wbij jajka i poczekaj, aż białko się zetnie. Pamiętaj, że żółtko powinno być płynne. 

Wskazówka: Jeśli nie masz świeżych pomidorów, możesz użyć pomidorów z puszki. Wówczas warto podsmażać je nieco dłużej podsmażać, by nadmiar soku odparował. Oczywiście, zamiast wędliny możesz dodać pokruszone tofu lub zrobić zupełnie warzywną wersję szakszuki - taka też będzie pyszna.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.