Kiedyś podawałam go z warzywami, dziś wrzucam do placków. Są delikatniejsze i smaczniejsze

Niektóre dania można robić na wiele różnych sposobów. Ostatnio również odkryłam, że czasem nieoczywiste połączenia smakowe są czymś wyjątkowo smacznym. Gdy pierwszy raz zobaczyłam ten przepis, nie chciałam uwierzyć, że będzie dobry. Zrobiłam go i okazał się wyśmienity.

Placuszki są bardzo popularnym daniem, które gości na naszych stołach bardzo często. Robimy je na wiele różnych sposobów. Czasem mieszamy nieoczywiste składniki, by uzyskać niebanalny smak. W tym przepisie właśnie to pokażemy. Gdy po raz pierwszy zobaczyłam go na oczy, nie mogłam uwierzyć, że to może się udać. Jednak po pierwszym kęsie byłam przekonana, że jest to strzał w dziesiątkę.

Zobacz wideo Serniczki z patelni. Równie pyszne jak tradycyjny sernik

Placuszki z tego przepisu są wyjątkowe. Dlaczego? Ponieważ mają w sobie składnik, który zazwyczaj łączy się z innymi składnikami. Zazwyczaj podaje się go z pieczywem i posiekaną rzodkiewką. Teraz pełni rolę dopełnienia smaku i dzięki niemu placki są delikatniejsze i lżejsze. Mowa tu o serku wiejskim, który z pewnością nie jest naszym pierwszym wyborem, gdy robimy tego typu danie.

Przepis na placuszki z serka wiejskiego

Składniki

  • opakowanie serka wiejskiego,
  • 2 średnie jajka,
  • pół szklanki mąki pszennej,
  • kopiasta łyżka drobnego cukru,
  • łyżka esencji waniliowej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania

  1. Do miski przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodaj do składników drobny cukier, a także esencję waniliową. Delikatnie wymieszaj do połączenia.
  2. Do drugiej miski przelej serek wiejski i wbij do niego jajka. Roztrzep całość, następnie przelej do suchych składników. Przemieszaj składniki za pomocą łyżki.
  3. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Na rozgrzanym tłuszczu formuj niewielkie placuszki. Kształtem mogą przypominać racuchy. Smaż je z dwóch stron na złoty kolor.
  4. Po wysmażeniu przełóż całość na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Odczekaj do odsączenia z nadmiaru oleju. Na koniec posyp wszystko obfitą ilością cukru pudru.
Jakich dodatków używasz do racuchów?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.