Jagodzianki i drożdżówki blado przy nich wypadają. Jak zrobić cynamonki? To łatwy przepis na deser

Lubisz przekąsić sobie coś słodkiego do kawki? Jeśli tak, a słodkie bułki z cukierni nie mają "tego czegoś", zrób najlepsze bułeczki świata. To prosty przepis, ale smaku nie da się opisać bez słów zachwytu - po prostu zrób przepis na cynamonki, a przekonasz się, jakie są pyszne.

Cynamonki to jeden z najlepszych dowodów na to, że świat to jednak przyjemne miejsce. Oczywiście jest jeszcze przyjemniejsze, jeśli cynamonem masz dużo i są zrobione domowym sposobem. Te delikatne, mięciutkie bułeczki drożdżowe z kremem cynamonowym masowo kradną serca, a kto ich nie spróbował, niech natychmiast nadrabia zaległość. Zdziwisz się, jak łatwy to jest przepis

Zobacz wideo

Cynamonki - przepis na mięciutkie bułeczki. W cukierni takich nie kupisz

Składniki:

Rozczyn drożdżowy:

  • 1/3 kostki świeżych drożdży (ok. 35 g),
  • 2 pełne łyżki cukru,
  • 2 pełne łyżki mąki pszennej tortowej (typ 450),
  • 4-5 łyżek mleka (ciepłego, ale nie gorącego).

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej tortowej,
  • ok. 130 ml letniego mleka (nie cieplejszego niż 40 stopni)
  • 3 żółtka
  • ok. pół kostki masła (należy je roztopić i lekko ostudzić),
  • 100 g cukru.

Krem cynamonowy:

  • 2 łyżki mielonego cynamonu,
  • 30 g miękkiego masła,
  • 3-4 łyżki cukru, w zależności, jak słodkie mają być twoje bułeczki.
Przepis na cynamonki
Przepis na cynamonki Anastasiia Iureskul / Shutterstock

Jak zrobić cynamonki? Poznaj przepis na bułeczki cynamonowe krok po kroku

  1. Na samym początku upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Następnie przygotuj wysokie naczynie lub miskę i wkrusz do niej drożdże. Dodaj ciepłe mleko, cukier i mąkę i wymieszaj rozczyn. Kiedy składniki się połączą, przykryj naczynie ściereczką i odstaw na 15-20 minut w ciepłe miejsce, by rozczyn zaczął pracować.
  2. Przygotuj dużą miskę i przesiej do niej mąkę. Następnie dodaj żółtka jaj, cukier oraz ciepłe mleko. Wlej także roztopione masło i dodaj wyrośnięty, spieniony rozczyn. Zacznij wyrabiać ciasto, najpierw łyżką (najlepiej drewnianą, unikaj metalowych), a potem dłońmi. Kiedy ciasto będzie już gładkie i jednolite, przykryj miskę ściereczką i odłóż do wyrośnięcia na nieco ponad godzinę.
  3. Kiedy ciasto zdecydowanie zwiększyło swoją objętość, wyjmij je z miski i podziel na pół. Jedną z połówek pozostaw przykrytą ściereczką, natomiast drugą rozwałkuj na stolnicy podsypanej mąką. Rozwałkowany placek powinien być podłużny i mieć grubość ok. 1,5 cm.
  4. Przygotuj krem. Bardzo miękkie masło przełóż do miseczki. Dodaj cynamon i wymieszaj. Następnie połowę kremu rozsmaruj na powierzchni placka i lekko obsyp cukrem.
  5. Placek ciasta drożdżowego zwiń jak roladę, łącząc dłuższe boki. Następnie ostrym nożem wycinaj kawałki ciasta (powstaną ci "ślimaczki") i dokładnie tak samo przygotuj drugą część ciasta.
  6. Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Układaj na niej bułeczki w odstępach między sobą. Ponownie przykryj je ściereczką i odstaw na 20 minut, by jeszcze trochę wyrosły.
  7. Piekarnik rozgrzej do temperatury 175 stopni. Cynamonki piecz przez ok. 20 minut - aż się apetycznie zarumienią. Po upieczeniu udekoruj lukrem.

Widzisz, jakie to proste? Tak przygotowane cynamonki nie mają sobie równych. Są mięciutkie, słodkie i z każdym kęsem uwalniają mnóstwo hormonów szczęścia. Jeśli czeka cię ciężki dzień lub po prostu chcesz się troszeczkę porozpieszczać, zrób cynamonki. 

Więcej o: